SPAŠAVANJE BJEGUNCA ČAKOVANA: Priču o navodnoj likvidaciji tužioca Čampare izmislio srbijanski kriminalac kojem prijeti izručenje Francuskoj. U sve je uključena i BIA!

Kajganić je još dodao da “u ovom trenutku ne može reći za šta su zaplijenjene pušle bile namijenjene, odnosno da li su ostale iz proteklog rata ili je u pitanju nešto drugo”.

  • Mini market

  • 04. Nov. 2022  04. Nov. 2022

  • 0

Od marta ove godine srbijanske vlasti pokušavaju spriječiti izručenje Todora Čakovana Francuskoj čije ga pravosuđe tereti za ubistvo, otmicu i nezakonito lišenje slobode. Upravo je Čakovan, saznaje Istraga.ba, “tvorac” priče da se u zatvoru u Istočnom Sarajevu priprema likvidacija državnog tužioca Dubravka Čampare. Tako je ovaj kriminalac kojem prijeti 20 godina robije u Francuskoj postao svjedok bh. pravosuđa, zbog čega će biti usporen proces njegovog izručenja. Istovremeno, Srbija nastoji isposlovati kod Tužilaštva BiH da Čakovan bude izručen njima, gdje se tereti za krivično djelo za koje mu prijeti kasna do pet godina robije. 

KAKO JE SVE POČELO

U utorak, 27. septembra ove godine na teritoriji Bosne i Hercegovine je uhapšen srbijanski državljanin Todor Čakovan. Uhapšen je na osnovu dvije crvene Interpolove potjernice. Prvu je raspisala Francuska, a drugu Srbija. Na stranici Suda BiH dostupan je izvještaj koji potvrđuje saznanja "Istrage".

“Sud Bosne i Hercegovine je 28.9.2022. u predmetu Todor Čakovan (S1 3 K 043977 22 Eks), u postupku izručenja potraživanog Todora Čakovana po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Beograd, Srbija, odnosno ekvivalentnoj potjernici NCB Interpola Sarajevo i međunarodnoj potjernici NCB Interpola Pariz, Francuska, odnosno ekvivalentnoj potjernici NCB Interpola Sarajevo, odlučujući o određivanju mjere privremenog pritvora prema potraživanom, donio rješenje kojim je potraživanom Todoru Čakovanu određen ekstradicioni pritvor, koji po ovom rješenju može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog Suda, a najduže šest mjeseci računajući od dana lišenja slobode, odnosno od 27.9.2022. do 27.3.2023. godine”, objavljeno je na web stranici Suda BiH.

Čakovan je, nakon određivanja ekstradicijskog pritvora prebačen u Državni zatvor u Istočnom Sarajevu. I, dok se čekala dokumentacija koju bi trebale dostaviti države koje ga potražuju, Todor Čakovan se obraća zatvorskim čuvarima tvrdeći da je čuo kako Admir Arnautović Šmrk i drugi kriminalci govore kako treba ubiti državnog tužioca Dubravka Čamparu, iako on “ne radi Sky”. O svemu je odmah obaviještena SIPA, a vijest o ugroženosti tužioca Čampare prva objavljuje banjalučka Alternativna televizija. Ubrzo je došla i informacija da je MUP Republike Srpske na Sokocu pronašao oružje kojim je trebao biti ubijen državni tužilac. No, glavni državni tužilac Milanko Kajganić je dao puno realniju sliku ovog slučaja.

“Komentarisalo se po pritvoru, nije povezano za bilo koju ličnost, niti predmet. Znamo da su komentarisali osumnjičeni iz takozvanog Sky predmeta i to se sada provjerava”, rekao je Kajganić dva dana nakon što je ATV objavio ekskluzivna saznanja.

Kajganić je još dodao da “u ovom trenutku ne može reći za šta su zaplijenjene puške bile namijenjene, odnosno da li su ostale iz proteklog rata ili je u pitanju nešto drugo”.

Dakle, prvobitno objavljene vijesti nisu baš bile utemeljene na istini. No, šta je pozadina slučaja?

Todor Čakovan je srbijanski kriminalac čije se ime mjesecima nalazimo u bazama Interpola. U novembru prošle godine Čakovan je u Francuskoj kidnapovao jednu osobu i živu je zakopao. Nakon što je tijelo pronađeno, za Čakovanom je Francuska raspisala potjernicu. Prema službenim dokumentima, Interpol Pariz je 17. januara ove godine raspisao crvenu potjernicu za Čakovanom zbog sumnje da je počinio krivično djelo – ubistvo. Zapriječena kazna mu je 20 godina. Ubistvo je počinio u novembru 2021. godine. Nakon što je u bazama Interpola objavljena potjernica za Čakovanom, reagira u Srbijansko pravosuđe. Oni, pak, 25. marta ove godine, raspisuju crvenu potjernicu za svojim državljaninom tereteći ga za krivično djelo – krivotvorenje navodno počinjeno u januaru 2014. godine. Dakle, srbijanske vlasti osam godina nisu raspisivale potjernicu za Čakovanom, a onda su, nepuna dva mjeseca nakon francuske potjernice, odlučili da i oni raspišu potjernicu za svojim državljaninom. Srbijanske vlasti, kako saznajemo, insistitraju da Čakovan bude izručen njima, pozivajući se na činjenicu da ima njihovo državljanstvo. Kako bi dobili na vremenu, Čakovanu, prema informacijama Istrage, sugerirano da prijavi navodno krivično djelo u zatvoru, te da tako postane svjedok od bitnosti za bh. pravosuđe. On je to vrlo brzo i učinio, tvrdeći da je “čuo” kako kriminalci u zatvoru pričaju da treba ubiti državnog tužioca Dubravka Čamparu. Upravo je tužioca Čamparu bivši srbijanski ministar Aleksandar Vulin označio kao bitnog saradnika srbijanskih vlasti na slučajevima organiziranog kriminala, piše "Istraga.ba".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...