MOSKVA PILA NAOPAKO: "Uznemireni smo stanjem na Kosovu, Zapad gura situaciju prema direktnom sukobu..."

Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, a Beograd insistira da ZSO "ne može biti nevladina organizacija".

  • Evropa

  • 08. Nov. 2022  

  • 3

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je "uznemireno" stanjem na Kosovu i optužilo je zapad da "gura situaciju prema izravnom sukobu".

U saopćenju, Moskva je objavila da je Beograd pokazao "konstruktivni pristup" u najnovijoj krizi između Srbije i Kosova i napala "radikale" u Prištini za seriju provokacija koje su, kako kaže, samo otežale dugogodišnje etničke tenzije.

Kosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Predsjednik Srpske liste (SL) Goran Rakić, srpske stranke na Kosovu, ranije je najavio da će odluka ostati na snazi sve dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina.

Krovni sporazum o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine, usuglašen i zaključen u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a, potpisali su 19. aprila 2013. tadašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci, uz posredovanje nekadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje tog sporazuma još nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, a Beograd insistira da ZSO "ne može biti nevladina organizacija".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...