RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Hrvatski odvjetnik Luka Mišetić odgovorio Reufu Bajroviću...

Ne stišavaju se reakcije nakon najave mogućeg dolaska pripadnika Hrvatske vojske na teritorij Bosne i Hercegovine u sklopu misije ALTHEA.

  • Mini market

  • 09. Nov. 2022  

  • 4

U ionako uzburkanoj političkoj situaciji dodatno su se zaoštrili odnosi i porasle tenzije najavom slanja hrvatskih vojnika u okviru misije ALthea. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je poručio: “Što je vojska Hrvatske dolazila u BiH, dolazila je’

Također, pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputile su dopis glavnom tajnika UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da spriječe “namjeru Vlade Hrvatske da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA”.

Nakon svega oglasio se i Reuf Bajrović koji je na Twitteru objavio status o vojsci na teritoriju BiH.

“Uprkos NATO mandatu, država BiH može odbiti vojsku bilo koje pojedine zemlje na svom teritoriju kroz odluku Predsjedništva. Tu je i dalje 2:1 za BiH na ključnim pitanjima”, napisao je Bajrović.

Međutim, njegovu izjavu odmah je odbacio Luka Mišetić, hrvatski odvjetnik s američkom adresom.

“Netočno. BiH je potpisom na Daytonski sporazum dala dopuštenje NATO-u da odlučuje koje će države članice dati snage u BiH. A Aneks 1-A izričito je zahtijevao od Hrvatske da povuče svoje snage iz BiH, ali je izuzetak od ovog zahtjeva bio ako Hrvatska sudjeluje kao dio međunarodnih snaga u BiH”, poručio je Mišetić priloživši dokument.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...