OPASNE NAMJERE U LIVNU: Priprema se teren za etničko čišćenje kantonalne vlade...

Ono što se u medijima ne navodi je da u većini kantona gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.

  • Mini market

  • 10. Nov. 2022  

  • 5

Hrvatske stranke u Livanjskom kantonu maju dvotrećinsku većinu u kantonalnoj skupštini. To je medijima bliskim HDZ-u koji je tu davno izgubio povjerenje biraća dovoljno za poziv na hrvatsko jedinstvo i oduzimanje ustavom zagarantovanih prava Bošnjacima i Srbima.

Izborni rezultat HDZ-a BiH u Livnu nije vratio izgubljenu snagu ovoj stranci nakon što se pocijepala na dva dijela. Njen bivši član i aktuelni premijer Ivan Vukadin je nakon izlaska iz HDZ-a osnovao POMAK i sa njim osvojio 5 mandata, isto koliko i HDZ. Mandat manje ima HDZ 1990, Hrvatska neovisna lista bivšeg pravaša dr. Josipa Perića osvojila je dva mandata u kantonalnom parlamentu, a Hrvatski republikanci jednog, javlja Ljudski.ba.

SDA i SDP su osvojile po dva mandata, srpske partije po jedan i svakako mogu biti presudne za formiranje stabilne koalicije. S obzirom da se HDZ ne vidi u matematici za vlast priča se okreće u drugom pravcu. U eter se bacila ideja o mogućnosti promjene Ustava kantona  kojim je definisano da se izvršna vlast bira dvotrećinskom većinom, te da vlada održava nacionalnu strukturu stanovništva.

Podsjetimo u HBK prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. živi 76,8 posto Hrvata, 13 posto Srba i 9,5 posto Bošnjaka.

Mediji pod kontrolom HDZ-a BiH navode da pet hrvatskih stranaka imaju kapacitet ne samo izabrati novu vladu već i promijeniti ustav, nametnut od strane visokog predstavnika.

- Hoće li se usuglasiti o tom pitanju i povući taj potez koji bi bio i legitiman i legalan, ostaje vidjeti, pišu mediji.

Ukoliko bi to napravili i izmjenili ustavnu odredbu tako da se Vlada Livanjskog kantona bira nadpolovičnom umjesto dvotrećinskom većinom, za svaki budući izbor vlade hrvatskim strankama ne bi bilo nužno partnerstvo sa srpskim i bošnjačkim strankama. 

- Ovaj potez izazvao bi, vjerojatno negativne reakcije bošnjačkih i srpskih stranaka. No nameće se pitanje zbog čega bi se izvršna vlast u Livanjskom kantonu  birala dvotrećinskom većinom, a ne bira se primjerice u Zeničko-dobojskom kantonu gdje živi 12 posto Hrvata i gdje bošnjačke stranke same odlučuju hoće li u vlast uključiti hrvatsku stranku ili stranke. Istina u aktualnom sazivu HDZ BiH sa svoja tri zastupnika participira u izvršnoj vlasti Zeničko-dobojskog kantona, no nova vladajuća koalicija predvođena trojkom HDZ BiH odlučila ostaviti u opoziciji, piše HMS.

Ono što se u medijima ne navodi je da u većini kantona gdje Bošnjaci imaju dvotrećinsku većinu do sada nikome nije padalo na pamet iz Ustava izbacivati odrednice kojima se pripadnicima drugog naroda osigurava participacija u vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...