SAGA SE NASTAVLJA: Senat Univerziteta u Sarajevu danas o diplomama Sebije Izetbegović i Elmedina Konakovića

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) trebao bi danas na vanrednoj sjednici raspravljati o diplomama nakon što članovima informacije o njima predstavi rektor Rifat Škrijelj.

  • Vijesti

  • 10. Nov. 2022  

  • 7

Saga o vjerodostojnosti visokoškolskih diploma generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izebegović i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića se nastavlja.

 

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) trebao bi danas na vanrednoj sjednici raspravljati o diplomama nakon što članovima informacije o njima predstavi rektor Rifat Škrijelj.

Nedavno usvojen Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo daje mogućnost da UNSA oduzme javnu ispravu, u ovom slučaju diplomu, ukoliko se ispostavi da je ona nezakonito stečena. UNSA također može poništiti i odluke o izboru za akademska zvanja.

Prethodno je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) početkom godine dobila odgovore iz Hrvatske u vezi s istragom koja se vodi o postdiplomskim studijima direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo je 13. juna ove godine podnio prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, u kojoj su navedene navodne nezakonitosti prilikom upisa, studiranja i nelegalnog sticanja diplome lidera NiP-a Elmedina Konakovića.

Konaković je tada kazao da je ovo novi pokušaj SDA da izjednači priču o njegovoj diplomi sa diplomom Sebije Izetbegović.

"Imamo dvije tačke, jedna je nužnog karaktera jer se odnosi na usklađivanje sastava Senata sa novim Zakonom o visokom obrazovanju. Nakon što konstituišemo Senat u novom sazivu, mi ćemo krenuti na tačnu koja je jedina pored toga to je revizija diploma. To je jedna šira tačka od onoga što je danas u fokusu javnosti. Mi revizije diploma radimo svake godine i mjeseca za određene kategorije naših bivših studenata. Javnost će biti iznenađena, da ćemo saopštiti broj koliko je tih diploma kontrolirano od 2016. do 2022. godine", najavio je Škrijelj.

Unutar toga nalazi se tačka koja budi interes javnosti i medija.

 

"Sada su se neke stvari promijenile. Rektor univerziteta je od 1. jula jedina osoba čije se ime i prezime i matični broj piše na zapisnicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Ni u jednom od dva slučaja revizija diploma inspekcija nije donijela pravni akt, odnosno neko rješenje. To su dva različita slučaja. Uredna dokumentacija u dosijeu Konakovića, za master i prvi ciklus studija, to je vrijeme koji je bio pokriven i elektronskim sistemom. Određeni politički krugo su htjeli da se to kontroliše. Tu imamo više od sedam ili deset zapisnika. Nije bilo nikakve mjere i ne bih dalje komentirao. U slučaju Sebije Izetbegović, tu situacija je drugačija jer se školovanje na magistarskom studiju odvijalo u dvije države, i tu se stvari kompliciraju značajnije, ali u tom slučaju je formiran predmet u Tužilaštvu, taj dio ne bih komentirao", naglasio je Škrijelj tokom gostovanja na TV Sarajevo.

Vanredna sjednica Senata UNSA zakazana je za 13 sati, a ima samo dvije tačke dnevnog reda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...