IZ DOMA ZDRAVLJA KS ZA "SB": Na tržištu rada nema pulmologa i pedijatara

U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo nedostaje pulmologa, internista i pedijatara.

  • Društvo

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 0

U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo nedostaje pulmologa, internista i pedijatara, stoga je 14. oktobra bio raspisan konkurs za popunjavanje tih pozicija, ali i prijem u radni odnos 27 ljekara opće medicine.

Kada su u pitanju ljekari opće prakse, na konkurs se prijavilo njih 130, potvrdio je za „Slobodnu Bosnu“ glasnogovornik ove ustanove Arman Šarkić, navodeći kako su u toku pismeni ispiti onih koji su se prijavili, nakon čega slijedi usmeni dio.

„Mi treba da optimaliziramo zdravstvenu uslugu u domovima zdravlja, pa smo shodno tome otvorili taj konkurs. Prema važećem normativu mi trebamo imati 207 timova porodične medicine, koje mi nažalost nemamo, a broj se kreće oko 170 i stalno varira zbog toga što uvijek imamo ljekare ili na bolovanju ili na godišnjem odmoru“, rekao nam je Šarkić pojašnjavajući kako tim čini ljekar i dvije medicinske sestre.

Najnapetije na odjelima pulmologije i pedijatrije

Šarkić je za „SB“ otkrio kako je najnapetija situacija na odjelima pulmologije i pedijatrije, te da su i za te profile ljekara otvorili konkurs, ali se niko nije javio.

„Jednostavno ih je teško naći na tržištu rada i mi sa tim imamo problem. Nama bi trebala četiri pulmologa koja bi nama optimalizirala ovu vrstu usluge, a imamo ih trenutno devet. U domovima zdravlja imamo trideset pedijatarskih timova, nedostaju nam još dva do tri tima kako bi i tu bila optimalizirana usluga, jer se vodimo normativima da je propisano da na jedan tim spada 1.000 djece“, naveo je Šarkić dodajući kako u Kantonu Sarajevo ima oko 30.800 djece uzrasta od 0 do 6 godina, te kako im zbog toga fali još otprilike dva do tri tima.

S obzirom na to da su se neki pacijenti žalili kako radi samo jedan dijabetolog u Kantonu Sarajevo, Šarkić je naveo za „SB“ da ih imaju pet u domovima zdravlja, no da im je nedostajalo i drugog kadra poput radnika na održavanju usluga higijene, vozača, te kako je otvoren i za njih konkurs.

„Trebali bismo imati oko 166 radnica na održavanju higijene, a imamo ih oko 112 u sistemu“, otkrio je Šarkić.

Pritisak pacijenata

S obzirom na sezonu virusa i gripe koja uveliko vlada, Šarkić navodi da je najveći pritisak na odjelima porodične medicine, pedijatrije i dispanzerima za školsku djecu i omladinu, a tu su u deficitu ili knapirani.

„Manji je pritisak na odjelima pulmologije, što nas raduje, jer znači da Covid više ne izaziva tešku kliničku sliku koji bi ostavljao posljedice za respiratorni trakt, gdje bi se onda osjetio taj nedostatak pulmologa, a mi ovako nastojimo to optimalizirati“, pojašnjava nam Šarkić.

Šarkić je istakao kako su i ranije ukazivali na štetnost ukidanja specijalizacije za školsku medicinu, koje nema već dvadeset godina.

„Nema više ljekara iz domena školske medicine, ali je namjera da to preuzme porodična medicina, što polahko i radi, dakle ovu populaciju od 6 godina pa dalje“, navodi Šarkić za „SB“.

Ističe kako je pritisak pacijenata najčešće na ovim odjelima gdje nedostaje kadra, te su tu najviše i usmjerene žalbe pacijenata, ali i na način komunikacije zaposlenika domova zdravlja.

Uprkos tome, drago im je da nije bilo fatalnih ishoda kod pacijenata i da nije narušen sam princip pružanja zdravstvene usluge.

Ljekari prelaze norme

Kao jedan od problema, Šarkić ističe da ljekari primaju dnevno i više pacijenata nego što to kaže knjiga protokola porodične medicine.

„Teren nam nažalost zbog ovog pritiska govori da na pojedinim lokalitetima prelazimo i preko 50-60 pacijenata dnevno, ili čak duplo od zapisanog“, naveo je Šarkić za „SB“.

Kadra nema na tržištu rada

Šarkić je naveo i kako imaju odličnu saradnju sa službama za zapošljavanje i resornim ministarstvom, ali nema visoko profiliranog kadra poput pulmologa i pedijatara, jer su to specijalizacije koje traju od tri do šest godina.

"Ovdje nedostaje upravo ta politika planiranja zdravstva koja je zakazala zaista prije petnaestak godina. S obzirom da je raspon specijalizacija toliki, nemate luksuz da propustite godinu ili dvije, i nama je sada to došlo na naplatu", prokomentirao je Šarkić.

Otkrio nam je i kako u narednoj, 2023. godini dolazi pet pulmologa sa specijalizacije i u 2024. tri pedijatra, te da je važno da se ova godina privede kraju.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...