"SB" NA SJEDNICI SENATA UNSA: Medicinski fakultet da pregleda kompletnu dokumentaciju Sebije Izetbegović (FOTO)

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je potvrdio za "Slobodnu Bosnu" da je sjednica završena te da je Senat usvojio zaključak koji će biti naknadno dostavljen.

  • Vijesti

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 11

Završena je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj se danas raspravljalo, između ostalog, i o temama koje se već dugo vremena nalaze u fokusu pažnje javnosti - o diplomama direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kao i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, odnosno o načinu kako su stekli akademska zvanja.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je potvrdio za "Slobodnu Bosnu" da je sjednica završena te da je Senat usvojio zaključak koji će biti naknadno dostavljen.

Za medije su član Senata Darko Tomašević i rektor Škrijelj istakli da je donesen zaključak gdje je zadužen Medicinski fakultet u Sarajevu da se u narednih mjesec dana na toj ustanovi formira ad hoc komisija koja će još jednom pogledati kompletnu dokumentaciju prof. Izetbegović i sve što je vezano za to vrijeme postdiplomskog studija na Medinici i dostavi Univerzitetu u Sarajevu zvaničnu informaciju u narednih 30 dana.

Dodao je da je Sebija Izetbegović uredno izabrala u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci koji će biti ispitani.

Podsjećamo, prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, Senatu UNSA je dato ovlaštenje da oduzme diplomu za koju se utvrdi da je nelegalno stečena.

Kada je u pitanju diploma Elmedina Konakovića, Senat o njoj nije raspravljao jer je prije sjednice DIF odlučio da tu nema smetnje. 

Iz UNSA-e su se oglasili saopćenjem u kojem su objavljeni zaključci vezani za provjeru diplome generalne direktorice KCUS-a.

Objavu UNSA-e ovim putem prenosimo u cijelosti:

"Obavezuje se članica Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu da u postupku provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu, dr. Sebije Izetbegović, redovne profesorice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i nositeljice javne funkcije, putem ad hoc komisije izvrši dodatne provjere i Senatu Univerziteta u Sarajevu, dostavi pisani izvještaj sa cjelokupnim spisom (dokumentacijom), te u postupku dodatnih provjera zatraži pisano izjašnjenje dr. Sebije Izetbegović, redovne profesorice, kao i pisana izjašnjenja drugih službenih lica posredstvom kojih su vođeni ovi postupci na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Dokumentacija iz tačke 1. ovog zaključka treba da sadrži odgovarajuću javnu ispravu imenovane o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (uvjerenje o položenim ispitima), isprave vezane za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Pravilnik o postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je bio na snazi prilikom upisa na postdiplomski studij imenovane, kao i druge relevantne isprave", navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...