NA DVODNEVNOJ SJEDNICI VSTV-a: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija u BiH

Na nivou Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Dragan Tomaš imenovan je na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH.

  • Vijesti

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 0

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 9. i 10. novembra 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske imenovani su: Marija Aničić-Zgonjanin na poziciju predsjednika Okružnog suda u Banja Luci; Slobodanka Močević na poziciju presjednika Osnovnog suda u Vlasenici; Snežana Živković na poziciju zamjenika glavnog republičkog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske. Miodrag Bajić imenovan je na poziciju zamjenika glavnog republičkog tužioca – specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, a Asmir Koričić na poziciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske.

Na nivou Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Dragan Tomaš imenovan je na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 28. novembra, saopćeno je iz VSTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...