AMOR MAŠOVIĆ BIO NA DŽENAZI RAMIZU NUKIĆU: "Ne možemo mu se odužiti, nemjerljiv je njegov doprinos u potrazi za žrtvama genocida"

Amor Mašović je danas prisustvovao dženazi Ramizu Nukiću koji je ukopan u porodičnom mezarju Kamenice kod Bratunca.

  • Društvo

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 0

Jako mi ga je žao, teško mi je. Pratio sam i tu njegovu bolest, nažalost, do zadnjeg časa smo računali da će se izvući –  kazao je za Hayat.ba s osjećajem knedle u grlu Mašović, penzionisani dugogodišnji član Instituta za nestale osobe BiH.

Nukić je preživio genocid u Srebrenici, a nakon povratka u rodno mjesto godinama je sakupljao kosti ubijenih Bošnjaka u julu 1995. godine. Nukić je umro 8. novembra u zvorničkoj bolnici u 63. godini, nakon teške bolesti.

"Bio je jedan mali – veliki čovjek. Čovjek koji je 20 godina svog života posvetio pronalasku skeleta ili dijelova skeleta žrtava genocida u Srebrenici, potpuno samoinicijativno. Jedan od prvih povratnika u Kamenicu. Krenuo je bez posla, držao je stoku, krenuo u svoju misiju, kako sam je ja nazvao, potrage za ljudskim ostacima. Ne možemo mu se ni na koji način odužiti. Na stotine je tih sitnih skeletnih ostataka uspio pronaći, po potocima, malinjacima koji su bili nepristupačni, zarasli. To je teren koji je on poznavao i na kojem je odrastao. Nemjerljiv je njegov doprinos u potrazi za žrtvama genocida", kazao je Mašović.

A koliko je teško raditi to što je radio Ramiz, najbolje zna Mašović.

"On je i bio poseban čovjek. Nema, nažalost, u ovoj državi više ramiza. Možda još par ljudi koji nisu to radili sa takvom strašću sa kojom je to Ramiz istraživao. Sjećam se prije 15-tak godina kada sam prvi put došao kod njega kada nas je obavijestio da je našao kosti. Odnio ih je kući i stavio u dio dvorišta gdje je bilo hladnije. Objasnio sam mu da ih treba obilježiti gdje ih pronađe da bi se mogao izvršiti uviđaj. Bez riječi me poslušao. Davali smo mu zastavice da bi mogao obilježiti takva mjesta. Obavještavao je naše terenske istražitelje u Srebrenici kako bi tužilaštvo, sud i krim-tehničair mogli uraditi to na zakonit – prisjetio se Mašović saradnje s rahmetli Nukićem.

Nukić je preživio genocid u Srebrenici, a nakon povratka u rodno mjesto godinama je sakupljao kosti ubijenih Bošnjaka u julu 1995. godine. Nukić je umro 8. novembra u zvorničkoj bolnici u 63. godini, nakon teške bolesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...