STRUČNJAK ZA SIGURNOST: "Ukrajinci ne srljaju, rat vode racionalnošću, a ne emocijama"

"Razvoj događaja na terenu posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Ukrajina primijenila i na terenu onu strategiju kojom pokazuje da pobjeđuje i oslobađa velika područja okupiranog dijela Ukrajine, dolazi na naplatu.

  • Evropa

  • 10. Nov. 2022  

  • 0

Gubitak Hersona  ogroman je udarac i jedan od najvećih poraza za Rusiju od početka agresije. To je možda i jedan od razloga zašto se sve češće govori o novim pregovorima koji bi doveli do završetka rata. O tome zašto su se Rusi odlučili povući iz Hersona i je li rat u Ukrajini na prekretnici u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je stručnjak za sigurnost dr.sc. Gordan Akrap.

Treba li rusku objavu o povlačenju sa zapadne obale Dnjepra iz Hersona uzeti "zdravo za gotovo"?

"Razvoj događaja na terenu posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Ukrajina primijenila i na terenu onu strategiju kojom pokazuje da pobjeđuje i oslobađa velika područja okupiranog dijela Ukrajine, dolazi na naplatu. Naime, Rusija je postala svjesna nakon nekoliko mjeseci da sva ona područja koja drži na desnoj obali Dnjepra su praktički samoubojstvo za njihove oružane snage koje se nalaze na tom teritoriju te da ako ih žele na bilo koji način spasiti - moraju ih sigurno izvući. A to će biti izuzetno zahtjevno", objašnjava Akrap

Po postojećim procjenama između 15 i 27 hiljada pripadnika ruskih oružanih snaga je na desnoj obali Dnjepra.

"Bit će izuzetno teško organizirano i bez prevelikih žrtava prevesti ih na lijevu obalu Dnjepra gdje su već utvrdili obrambene linija. linije. Ukrajinci će vrlo vjerojatno pratiti što se događa. Pokazuju već da ne srljaju, da vode rat glavom i racionalnošću, a ne emocijama te je lako moguće očekivati da će ruske oružane snage pri povlačenju imati ozbiljne gubitke", ustvrdio je Akrap.

Može li se očekivati da bi ukrajinske snage nakon ruskog povlačenja mogle naići na minirane prostore i ostale ratne zamke?

"To je sasvim sigurno i zato Ukrajinci rade polako ali sigurno, koriste svoj izvještajno-sigurnosni sustav, koriste brojne podatke i informacije kako bi dobili na snazi i kako bi točno znali što se događa i što mogu očekivati. Rusi će sasvim sigurno ostaviti brojne mine iznenađenja kojima bi mogle usporiti ili nanijeti štetu ukrajinskim oružanim snagama", rekao je stručnjak za sigurnost.

Rijeka Dnjepar je praktički prirodna brana između područja koje je okupirano i slobodnih područja.

"Ona praktički predstavlja jednu zonu razdvajanja sukobljenih strana. Rusi će sasvim sigurno pokušati prebaciti svoje snage s tog područja na područja Zaporižja i Luhanska gdje se očekuju daljnja napredovanja. Međutim, sasvim sam siguran da će Ukrajinci pratiti taj razvoj događaja i ako Rusi povuku veći broj snaga s lijeve obale Dnjepra i lako je očekivati da u tom slučaju izvrše desante u više pravaca i naprave mostobrane na lijevoj obali Dnjepra i tad je to sasvim druga priča", rekao je Akrap.

Kako sagledavati najnoviju odluku o povlačenju ruskih snaga u kontekstu konačnog pokretanja pregovora dviju strana u sukobu?

"Obje strane su vrlo daleko od nekog zajedničkog stajališta. Pozicija Ukrajine i zapada je vrlo jasna - povratak Rusije na pozicije od prije 24. veljače, odnosno početka ruske agresije na Ukrajinu. Međutim to će biti izuzetno teško. Ono što možemo očekivati da će Ukrajina i dalje na osnovu obavještajno-sigurnosnih podataka nastaviti s oslobađanjem okupiranih teritorija", ističe Akrap.

Može li se očekivati da će promjena odnosa snaga Republikanaca i Demokrata u Kongresu na bilo koji način utjecati na stajalište SAD-a prema ratu u Ukrajini?

"Ako je suditi prema komunikaciji koju su dana imali izabrani kongresnici u američkim medijima ne može se očekivati mijenjanje američke politike prema Ukrajini. Štoviše može se očekivati daljnja, možda i jača pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini. Svi oni koji misle da će doći do promjene američke vanjske politike se varaju", poručio je Akrap.

Može li se kazati da je poraz u Hersonu osobno poniženje Putina i kako bi se to moglo odraziti na njegovu poziciju unutar Rusije u internoj slagalici snaga i interesa?


"Vidimo da je Rusija pogriješila što je napala Ukrajinu i ono što je bitno - pokazuje se da Ukrajina može, hoće i zna kako to napraviti. A da su pregovori blizu", vrlo vjerovatno jesu, poručio je za kraj Gordan Akrap.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...