AZEM VLLASI SA KOSOVA ZA "SB": "Tenzije širi Aleksandar Vučić jer mu to odgovara, kosovski Srbi su njegovi taoci"

Povodom novonastalih tenzija na Kosovu kontaktirali smo tamošnjeg čuvenog advokata, bivšeg jugoslovenskog političara i analitičara Azema Vllasija.

  • Regija

  • 11. Nov. 2022  

  • 3

Augustovski scenarij, zaoštravanje odnosa na Kosovu, proteklog vikenda se počeo ponavljati…

Naime, 1. novembra Vlada Kosova je započela sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije. Radi se uglavnom o KM tablicama koje su za Kosovo nelegalne, ali su se do sada tolerisane isključivo u općinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Ova odluka je veoma neopopularne među srpskim stanovništvom te je najava mjera već ranije rezultirala podizanjem tenzija.

Povodom novonastalih tenzija na Kosovu kontaktirali smo tamošnjeg čuvenog advokata, bivšeg jugoslovenskog političara i analitičara Azema Vllasija koji je na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" rekao kako cijelu ovu situaciju proizvodi Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

Vllasi je za naš portal pojasnio kako svi na Kosovu, pa i kosovski Srbi, žele mir, no kako je Vučićev cilj da diže tenzije, stoga im je naredio da se povuku iz državnih institucija, a da ga oni moraju slušati jer su njegovi taoci, te kako im je obećao da će im on dati plate.

"Time Vučić skreće pažnju sa situacije u svojoj zemlji, skreće pažnju sa time da sarađuju sa Rusijom... On želi pokazati da svugdje tamo gdje žive Srbi on ih mora štititi, pa tako diže tenzije svuda oko sebe - i na Kosovu, i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", prokomentirao je Vllasi navodeći kako smatra da Srbija nikada nije odustala od ideje haških optuženika za ratne zločine poput Slobodana Miloševića.

Na našu opasku da čini se da ni ne planiraju odustati, Vllasi se složio te dodao da je na nama svima da se branimo, navodeći i kako smatra da novih ratova i prekrajanja granica neće biti.

"Vučić ovim samo nanosi štetu Srbima na Kosovu", pojašnjavajući kako godinama njima manipulira i kako se nada da će to prestati.

Smatra da će se situacija na Kosovu smiriti, kao što se smirila i prije dva mjeseca, te da je premijer Kosova Alban Kurti pogriješio što problem sa registarskim tablicama nije riješio prema prijedlogu međunarodne zajednice.

S obzirom na to da se Kurti nedavno oglasio o francusko-njemačkom sporazumu, kojim je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine, pitali smo Vllasija šta misli o njemu, te je i on naveo kako ga smatra dobrim i kako se u tom sporazumu ne navodi međusobno priznavanje Kosova i Srbije, ali da je to korak koji će voditi ka tome.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...