ODBRAMBENI I SIGURNOSNI ANALITIČAR O SITUACIJI U HERSONU: "Ovo je katastrofa za Kremlj, mobilizirani ljudi su se utapali u rijeci"

Cijelu situaciju Clarke naziva "haotičnim završetkom onoga što je nedvojbeno potpuno povlačenje iz Hersona" i "propagandnom noćnom morom za Kremlj".

  • Evropa

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 0

Ugledni vojni, odbrambeni i sigurnosni analitičar Michael Clarke za Sky News je komentirao situaciju u Hersonu.

Clarke kaže da je situacija haotična te, iako se čini da su se ruske snage povukle, očekuje da će iza sebe ostaviti brojne zamke i dovesti Ukrajince u situaciju da svoj uspjeh plate podmetnutim "sabotažama".

Također smatra da bi na ulicama moglo biti situacija koje bi se mogle nazvati ‘grubom pravdom‘ te da bi moglo biti "vrlo ružno".

Kaže kako se čini se da je velik dio ruske opreme povučen sjevernije, no da je "panika" koja je nastala tokom ruskog povlačenja dovela do toga da su se mnogi ruski mobilizirani vojnici utopili u rijeci Dnjipro.

Cijelu situaciju Clarke naziva "haotičnim završetkom onoga što je nedvojbeno potpuno povlačenje iz Hersona" i "propagandnom noćnom morom za Kremlj".

Pored slavlja koje je obuzelo Ukrajince, njihove bi se snage mogle suočiti s još jednim problemom, a to je da bi se ruske trupe mogle konsolidirati na istočnoj obali rijeke, gdje bi onda vjerovatno pokušale bombardirati Herson topništvom, slično kao što su učinili s Mariupoljem i Sjeverodonjeckom.

Clarke smatra da će Ukrajinci stoga morati potisnuti Ruse 30 ili 40 kilometara na istok, no to bi, kako kaže, podrazumijevalo ​​"doista velik manevar" kako bi ih se okružilo ili da bi se izvršio pritisak da se povuku.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira ZelenskogMihajlo Podoljak, u petak je na Twitteru ocijenio da Moskva planira pretvoriti grad Herson u smrtonosnu zamku.

Ruske snage miniraju "sve" dok se povlače iz grada i planiraju ga granatirati s druge strane rijeke Dnjepar, pretvarajući ga u "grad smrti", naveo je Podoljak.

"Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Topništvo na lijevoj obali planira pretvoriti grad u ruševine. Ovako izgleda ruski svijet: došao, opljačkao, slavio, ubio ‘svjedoke‘, ostavio ruševine i otišao", dodao je, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...