OBJAVLJEN SNIMAK: Evo kako bi trebala izgledati dionica autoputa Putnikovo brdo-Medakovo (VIDEO)

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

  • Ekonomija

  • 11. Nov. 2022  

  • 1

U sjedištu Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo, dužine 8,5 kilometara.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Salih Kovačević iz Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo će se graditi sljedeći objekti: šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet podvožnjak, jedan nadvožnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto, te jedan centar za održavanje i kontrolu saobraćaja na autoputu.

Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na Koridoru 5C, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

“S potpisivanjem ugovora za izgradnju autocputa na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste.

Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti novih 23 kilometra autoputa na sjeveru Koridora 5C, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura.

U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo – Ozimice.

Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, odnosno ukupno 50 kilometara”, naglasio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH – prenio je Klix.

Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogledajte snimak i kako bi trebala izgledati dionica Putnikovo brdo – Medakovo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...