KAD IH UGLEDAJU NASTAJE PANIKA: Pogledajte kako Ukrajinci običnim "kućim" dronovima uništavaju ruske okupatore (VIDEO)

Bacač se može postaviti i montirati na borbena vozila i helikoptere.

  • Evropa

  • 12. Nov. 2022  

  • 1

Mali, jedva čujni dron polijeće s ukrajinskih položaja na drugu stranu, prema ruskim snagama. Gotovo je bešuman. Upravljač dronom promatra frontovski pejzaž. Ali dron nije tu da snimi situaciju na drugoj strani bojišnice, nego da uoči ruske vojnike. Kad ih spazi u grmlju, s drona se otkači granata koja s visine pogađa cilj.

Nedavno su se na društvenim mrežama i YouTubeu pojavile snimke s ukrajinskog bojišta koje prikazuju kako ukrajinska vojska na "obične kućne" dronove montira male granate kalibra 30 mm ruske proizvodnje VOG-17 - ili, kako ih zovu Rusi, Plamja (plamen), te ih šalje duboko iza linije bojišta, čak i do deset kilometara, pa njima gađa ruske vojnike i druge vojne ciljeve.

To je vrlo efikasno osmišljeno "naoružanje". Granate VOG-17 zapravo je "municija" za ruski automatski bacač granata AGS model 17, koji se pokazao vrlo efikasnim u ratu u Afganistanu. Bacač granata napravljen je još 1969. godine, od 1971. koristi ga se u naoružanju sovjetske vojske, a preuzela ga je i ruska vojska nakon raspada SSSR-a.

Bacač se može postaviti i montirati na borbena vozila i helikoptere. I Finska ima te bacače u svom naoružanju.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...