RAT UŽIVO: Zelenski - "Vratili smo kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson"

Danas je 262. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 2

22:30 Ukrajinska vojska granatirala je Jasinuvatu i Dokučajevsk, objavili su separatisti. 

"Zabilježena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u smjeru: 21:09 - naselje Avdivka - naselje Jasinuvata: ispaljene su tri granate kalibra 152 milimetra", piše u objavi na Telegramu.

U drugoj objavi se navodi da je u 22:08 ukrajinska vojska otvorila vatru na Dokučajevsk te da su ispalili tri granate istog kalibra.

Jasinuvata je grad u Donjeckoj regiji i nalazi se 21 kilometar od grada Donjecka. Dokučajevsk se nalazi na suprotnoj strani grada Donjecka i od njega je udaljen 35 kilometara.

21:45 Herson ostaje administrativno središte regije Herson, nije donesena odluka da to postane grad Geničesk, objavila je separatistička uprava ove regije, prenose ruski mediji.

"Nisu donesene službene odluke o promjeni glavnog grada regije Herson. U Geničesku se privremeno nalazi niz odjela i struktura regionalnih vlasti", rekao je predstavnik separatista.

Kaže i da je informaciju da će grad Geničesk privremeno postati administrativno središte separatističke administracije u regiji objavio njihov tada već bivši zaposlenik Aleksandar Fomin, te da on u tom trenutku nije imao ovlasti za davanje takvih izjava.

21:05 Ukrajina je uspjela provesti uspješne operacije u Hersonu i drugdje djelomice zbog toga što je regija Doneck pružila snažan otpor opetovanim ruskim napadima, rekao je Zelenski. 

"Ondje je pravi pakao - ondje se svaki dan vode krvave bitke", rekao je.

"No naše se jedinice brane hrabro - trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše odbrambene linije", rekao je.

"Zahvaljujući jakoj odbrani tamo, u Donjeckoj regiji, možemo izvoditi ofanzivne operacije na drugim frontama. Zahvaljujem svim našim vojnicima koji su branili Ukrajinu u ovim posebno teškim borbama u Pavlivki, Marinki, Pervomajskoj i Avdivki", rekao je Zelenski.

20:15 Vlasti u gradu Hersonu uvele policijski sat kako bi osigurale sigurnost stanovnika, rekao je u video poruci načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

“Naš zadatak je osigurati sigurnost vašeg života. Stoga smo prisiljeni uvesti policijski sat od 17 sati do 8 sati. Odgovarajuću naredbu potpisao je načelnik vojne uprave grada Hersona", rekao je. Januševič je također upozorio da će izlazak i ulazak u grad biti ograničeni zbog razminiranja.

19:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u gradu Hersonu provode "stabilizacijske mjere".

Dodao je da je ruska vojska uništila svu kritičnu infrastrukturu u Hersonu prije nego što je pobjegla, uključujući komunikacije, opskrbu vodom, grijanjem i električnom energijom.

19:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i ekonomske saradnje, objavio je danas Kremlj.

U saopćenju se ne navodi kada je održan razgovor niti se spominje iranska isporuka oružja Moskvi.

19:00 Separatistička uprava Kahovke, okruga na lijevoj (istočnoj) obali Dnjepra, najavila je evakuaciju svojih zaposlenika, piše ruski medij Meduza.

Šef separatističke uprave Pavlo Filipčuk rekao je da su ukrajinski napadi mogući na području od 15 kilometara istočno od Dnjepra. 

"Prisutnost vojske se povećava iz dana u dan. To privlači pozornost Oružanih snaga Ukrajine", rekao je.

18:35 Postoji određena razina zabrinutosti da bi Rusija mogla pojačati napade na Ukrajinu nakon povlačenja iz Hersona. Rusija je nedavno izvršila osvetničke napade na gradove, uključujući glavni grad Kijev, nakon ukrajinskih uspješnih ofanziva na bojnom polju.

Oleksij Kuleba, šef vojne uprave kijevske regije, rekao je za BBC da razina prijetnje od napada za Kijevsku regiju ostaje visoka i da bi se mogla povećati nakon vijesti o Hersonu. "Doista, tokom proteklog mjeseca, nakon uspjeha na frontu oružanih snaga Ukrajine, vidjeli smo masovno granatiranje mirnih naselja u Ukrajini. Sada želim reći da prijetnja od raketnih napada na regiju Kijeva ostaje velika", rekao je Kuleba.

18:15 U oslobođenom Hersonu počele su s radom gradska i regionalna vojna uprava, kao i Služba sigurnosti Ukrajine i policija, rekao je Jaroslav Januševič, načelnik vojne uprave Hersonske regije.

17:55 Glavni cilj Kremlja je da ruska vojska dođe do granice Ukrajine s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom, rekao ruski zastupnik Andrej Guruljov. U intervjuu za rusku državnu televiziju, koji je podijelio novinar BBC-a Francis Scarr, Guruljov je rekao da je važno pratiti "kako se stvari razvijaju" nakon što su se ruske snage povukle iz Hersona.

"Novembar je relativno topao i u Ukrajini. Uvjeravam vas da će za najviše dvije do tri sedmice posvuda biti temperature ispod nule. Bit će prilično neugodno u svim velikim i malim gradovima! Praktično, svugdje u Ukrajini", rekao je.

17:25 Rusija danas oblikuje budući svjetski poredak, bori se sama protiv Zapada i štiti svoje građane i vraća teritorije svojih predaka, rekao je danas zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

16:52 Povlačenje ruske vojske iz Hersona je ogroman poraz za Putina. Ali, u Kijevu se ne bi trebali prerano veseliti jer će se Rusi pregrupirati i rat će još dugo potrajati, smatra novinar DW-a Roman Gončarenko.

16:30 "Svi želimo da ovaj rat završi i da mir postane moguć", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji u Leipzigu.

16:07 Ukrajinski policajci i novinari vratili su se u Herson nakon što su se ruske trupe povukle iz regije. Nacionalni TV i radijski programi ponovno su se počeli emitirati u gradu, a savjetnik gradonačelnika Hersona rekao je da su humanitarna pomoć i zalihe počele pristizati iz susjedne regije Mikolajiv.

Šef ukrajinske nacionalne policije Igor Klimenko objavio je danas na Facebooku da je u gradu oko 200 policajaca, postavljaju kontrolne tačke i prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima.

15:34 Penzionisani vicemaršal Britanskog ratnog zrakoplovstva RAF-a Sean Bell je za Sky News rekao da rusko povlačenje snaga iz Hersona "odgovara objema stranama".

15:03 Jučerašnje oslobođenje Hersona od devetomjesečne ruske okupacije je prijelomni trenutak za Ukrajinu, piše BBC. U Kijevu, glavnom gradu te napadnute zemlje, nema struje, ali rusko povlačenje iz Hersona i ulazak ukrajinske vojske u taj grad izazvali su veliko ulično slavlje. 

14:45 Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba je u Kambodži na summitu ASEAN-a sugerisao da Ukrajina strahuje od onog što bi se moglo pronaći nakon oslobođenja Hersona.

"Svaki put kad oslobodimo dio našeg teritorija, kad uđemo u grad oslobođen od ruske vojske, nađemo sobe za mučenje i masovne grobnice pune mučenih i ubijenih civila. Te zločine činila je ruska vojska tokom okupacije tih teritorija", rekao je Kuleba.

"Nije lako pregovarati s takvim ljudima. No, kao što sam rekao, svaki rat završava diplomatijom, a Rusija nam mora pristupiti u dobroj vjeri", zaključio je Kuleba.

14:13 Britanski ministar odbrane Ben Wallace jutros je rekao da je ruski bijeg iz grada Hersona "još jedan strateški neuspjeh" Moskve. "U februaru Rusija nije uspjela ostvariti nijedan od svojih glavnih ciljeva osim zauzimanja Hersona. Sad kad su i Herson predali Ukrajincima, obični Rusi se sigurno pitaju čemu sve to, rekao je Wallace.

Wallace je rekao da je Rusija "pretrpjela goleme gubitke" zbog ilegalne invazije na Ukrajinu, dodavši da je postigla jedino "poniženje i međunarodnu izolaciju". Za kraj je poručio da će Velika Britanija i međunarodna zajednica nastaviti podržavati Ukrajinu.

13:39 Premda su njemačka skladišta plina već gotovo 100 posto puna, udruženje za skladištenje INES kaže da je moguće malo više skladištiti prije nego što vrijeme postane hladnije.

13:13 Dopisnik Sky Newsa Alex Rossi jedan je od prvih stranih novinara koji su ušli u oslobođeni Herson. Pogledajte njegovu reportažu.

12:29 Putinov propagandist Vladimir Solovjov toliko se ljuti zbog ruskog povlačenja iz Hersona da je zaboravio ime vlastite emisije i priznao da mu nedostaje prijašnji način života.

11;37 Ruska režimska novinska agencija TASS objavila je kako je Aleksandar Fomin, proruski čelnik djelimično okupirane ukrajinske regije Herson, jutros rekao da je grad Heničesk proglašen "privremenim glavnim gradom" te regije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, podsjetimo, u septembru proglasio Herson i još tri ukrajinske regije dijelom Ruske Federacije. Ukrajinska vojska jučer je pak ušla u grad Herson, koji su prije toga ruske snage napustile u haotičnom povlačenju.

"Sve grane vlasti se sad nalaze u Heničesku", rekao je Fomin. Heničesk je lučki grad koji se nalazi na obali Azovskog mora, koji je Rusija okupirala 27. februara. Nalazi se vrlo blizu granice s Krimom te je oko 200 kilometara udaljen od grada Hersona i rijeke Dnjepar.

11.00 Ministarstvo odbrane Velike Britanije jutros je objavilo novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini. U njemu navode kako su se ruske snage "vjerovatno počele povlačiti iz grada Hersona 22. oktobra" te kako su "ruske snage vjerovatno prilikom povlačenja uništile mostove preko rijeke Dnjepar". 

U izvještaju se podsjeća da je rusko ministarstvo odbrane jučer objavilo da je povlačenje iz Hersona završeno. "Ruske snage su vrlo vjerovatno prilikom povlačenja uništile cestovne i željezničke mostove preko rijeke Dnjepar. Dovršetak povlačenja objavljen je samo dva dana nakon što je najavljeno. Vjerovatno je da je povlačenje počelo još 22. oktobra, kad su proruski čelnici Hersona pozvali civile da se evakuiraju", stoji u izvještaju.

"Postoji realistična vjerovatnost da su se ruski vojnici u civilnoj odjeći evakuirali zajedno s proklamiranih 80.000 civila evakuiranih u posljednjim sedmicama", tvrde britanski obavještajci dodajući da će povlačenje iz Hersona "značajno naštetiti imidžu Rusije".

10.00 Snimke novi gubitaka ruske vojske u Zaporiškoj oblasti.

08.30 U Luganskoj oblasti ukrajinska avijacija je pogodila tri sistema PVO okupatora, javlja Ukrainska pravda.

alt

08.00 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) jutros je objavila da je oštećenje harkivskog Instituta za fiziku i tehnologiju "dramatično i šokantno" te "puno gore nego što smo mislili". Na svu sreću, razina radijacije je i dalje normalna.

Zamjenik glavnog ravnatelja Instituta je u razgovoru s inspektorima IAEA-e rekao da je zgrada Instituta pretrpjela više od 100 napada projektilima i granatama samo u prva tri tjedna rata te je bez struje i vode dulje od mjesec dana, prenosi Kyiv Independent.

07.30 Više od 80.000 okupatorski vojnika poginulo u Ukrajini od početka agresije, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Kompanija Maxar Technologies objavila je nove satelitske snimke srušenog mosta Antonovski, ključnog cestovnog prijelaza koji povezuje jučer oslobođeni grad Herson na jugu Ukrajine i istočnu obalu Dnjepra, na koju su se povukle ruske snage.

Fotografije prikazuju da su dijelovi mosta potpuno nestali. Ukrajinci tvrde da su most uništile ruske snage pri povlačenju kako bi usporile ukrajinsko napredovanje. Most Antonivski je posebno važan jer je sljedeći najbliži cestovni prijelaz preko Dnjepra udaljen oko 70 kilometara.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...