NIJE KORONA: Stručnjaci upozoravaju da je nova epidemija već stigla u Njemačku

Postoje i izvještaji o 13 epidemija s najmanje pet slučajeva, primjerice u školama i vrtićima.

  • Evropa

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 0

Val gripe već je zahvatio popriličan broj stanovništva u Njemačkoj, tvrde stručnjaci. Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), početak vala zabilježen je već krajem oktobra. Kako navode njemački mediji kod pacijenata se provjeravaju različiti patogeni, poput rinovirusa, Sars-CoV-2 i gripe.

Stručnjaci su već prošle sedmice izvijestili da broj zaraženih od gripe raste.

“Tokom posljednjih nekoliko mjeseci RKI-ju je prijavljeno više slučajeva gripe nego u pretpandemijskim godinama u ovo vrijeme”, navodi se u izvješću RKI-ja.

Vjerovatno je to na temelju, među ostalim, i na preporuci od pandemije korone da se respiratorni simptomi trebaju testirati i na viruse gripe.

Pandemija utjecala na prijavljivanje slučajeva gripe u Njemačkoj

Do sada je u protekloj sedmici prijavljeno više od 2.100 slučajeva gripe – a ukupno oko 8.330 od početka sezone u oktobru.

Posebno velik broj slučajeva stigao je iz Bavarske i Sjeverne Rajne-Vestfalije. Postoje i izvještaji o 13 epidemija s najmanje pet slučajeva, primjerice u školama i vrtićima.

Prema RKI-ju, godišnji val gripe obično je počinjao u januaru u godinama prije korone i trajao je tri do četiri mjeseca. Međutim, u protekle dvije godine pandemija i mjere preduzete za njeno suzbijanje značajno su promijenile uobičajeni tok: 2020./21. nije bilo epidemije gripe u cijelom svijetu.

Ne razboli se svako ko je zaražen

Ni u Njemačkoj 2021./22. nije bilo uobičajenog vala, broj zaraženih gripom porastao je tek nakon uskrsnih praznika. Prema riječima stručnjaka tok vala gripe nije moguće predvidjeti.

Prema RKI-ju, broj infekcija tokom epidemije gripe procjenjuje se na od 5 do 20 posto stanovništva, što odgovara otprilike od 4 do 16 miliona ljudi u Njemačkoj. Ne razboli se svako ko je zaražen.

“Broj umrlih može jako varirati u pojedinim valovima gripe, od nekoliko stotina do preko 25.000 u sezoni 2017/18”, napominje RKI.

U Njemačkoj se vakcinacija protiv gripe preporučuje starijima od 60 godina, trudnicama, hroničnim bolesnicima, štićenicima domova za penzionere i staračkih domova, te osobama s povećanim profesionalnim rizikom, piše  Fenix Magazin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...