GREŠKA U KORACIMA: Šta se krije iza neraskidive veze Dragana Čovića i Milorada Dodika…

SNSD i HDZ BiH nisu u poziciji da diktiraju ko će im biti treći partner.

  • Politika

  • 14. Nov. 2022  14. Nov. 2022

  • 7

Ko će koga izdati, ko će kome pomoći, a ko se za šta prodati? Politika je skupa igra, a bh. političari uglavnom iskusni igrači. O formiranju vlasti i postizbornim križaljkama za FTV je govorila politička analitičarka Tanja Topić.

Govoreći o prvom sastanku Milorada Dodik i Dragana Čovića nakon izbora, Topić kaže da je to neraskidiva veza – i može se očekivati da se to partnerstvo nastavi. Međutim, kazala je postoji šum u komunikaciji, raskorak u izjavama - Dodik je rekao da će se formiranje državne vlasti otegnuti do proljeća, dok je na drugoj strani HDZ-ovo stalno ubrzavanje i njihove optimistične najave o formiranju vlasti do kraja godine.

SNSD i HDZ BiH nisu u poziciji da diktiraju ko će im biti treći partner, smatra Topić, jer postoje različite matematičke kombinacije – štaviše, ističe ona, SNSD zavisi od HDZ-a BiH.

“Ovakav Dodikov stav je pogrešan, nastavlja politiku koju smo gledali – a to je stvaranje pakta između dva aktera i baziranje na politici ucjenjivanja”, kaže Topić.

Što se tiče novog saziva Predsjedništva BiH, Topić očekuje nastavak politike člana koji dolazi iz SNSD-a – on će zauzeti antikomšićevski, što će biti nastavak odnosa HDZ-a BiH prema Željku Komšiću, kao članu Predsjedništva BiH.

Topić navodi kako se sada iz kulisa odvija bezbroj kombinacija i trgovina – to je nešto uobičajeno, a SNSD-u je važan kontrolni paket u Domu naroda BiH i uložit će sva sredstva i napore da ga dobiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...