UKRAJINA ĆE POBIJEDITI: Deset ukrajinskih uslova za pravedan mir

Da bi bila oslobođena cijela ukrajinska teritorija, njene oružane snage moraju voditi još mnoge teške bitke.

  • Evropa

  • 16. Nov. 2022  16. Nov. 2022

  • 0

Piše:  Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Ukrajina je na najvišoj razini učestvovala u samitu G-20 u Indoneziji. Pitanje rata u Ukrajini i ruske odgovornosti za rat visila su u vazduhu ovog uvaženog foruma. U svom online obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je da se tek vratio iz do juče okupiranog Hersona. Oslobađanje ovog ukrajinskog grada moguće je uporediti sa Danom D, odnosno iskrcavanjem savezničke vojske u Normandiji, juna 1944. Ovo nije završna bitka u teškom ratu sa agresorom, ali jeste prijelomna tačka u njegovom vođenju. Kao što su to osjetili saveznici Antifašističke koalicije u junu 1944. tako mi to shvatamo u novembru 2022. u Ukrajini.

Da bi bila oslobođena cijela ukrajinska teritorija, njene oružane snage moraju voditi još mnoge teške bitke. Ukrajina će svejedno pobijediti, ali bi možda trebalo već sada tražiti formulu mira. Zato je predsjednik Ukrajine predstavio viziju mira koja može spasiti živote hiljada ljudi i cijeli svijet od novih destabilizacija.

Kakva je vizija mira i kako ga moguće postići? Još u septembru, na zasjedanju Generalne Skupštine UN Volodimir Zelenski podsjetio je da je u vrijeme opadanja pandemije svijet računao na konsolidaciju, ali mu je zadat strašan udarac invazijom ruske vojske na Ukrajinu. Rusija je isprovocirala cijelu seriju kriza globalnog karaktera. Zato sve ovo treba zaustaviti. Postoji cijeli set rješenja koja je neophodno realizovati. Ovaj rat mora biti završen na osnovu pravednog rješenja koje će se bazirati na Statutu UN i međunarodnom pravu, a ne bilo kako, kao što je rekao Generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Nema smisla predlagati Ukrajini kompromise sa suverenitetom, vlastitom savješću, teritorijom i nezavisnošću. Kijev uvažava pravila i drži datu riječ. Ukrajina je uvijek bila lider svih akcija za mir i cijeli svijet je to vidio. Ako Rusija govori da želi završiti rat, onda to mora dokazati svojim djelovanjem. Ali, svi već znamo da nema smisla vjerovati Moskvi na riječ. Zato i neće biti takozvanih ugovora Minsk-3, koje će Rusija opet narušavati kako i prva dva. Ako Moskva ne demonstrira realne korake prema miru, onda to samo značiti da želi još jednom da sve nas i cijeli svijet prevari, kako bi zamrznula rat u trenutku kad ga je počela očigledno gubiti. Mi nećemo Rusiji dati mogućnost da sačeka da obnovi svoju snagu, a onda nastavi politiku terora i globalne destabilizacije. Zato baš sada treba zaustaviti rušilačku snagu njene agresije.

Zato Ukrajina ima prijedlog.

PRVO - nuklearna i radijacijska sigurnost. Pred očima cijelog svijeta Rusija je pretvorila Zaporošku nuklearku u bombu koja može eksplodirati svakog trenutka. MAGATE je već dala svoju preporuku. RF mora demilitarizirati nuklearku i predati je u ruke ove međunarodne organizacije. Prijetnje Moskve nuklearnim oružjem su ludilo. Zato G-19 mora prinuditi RF da odustane od ove globalno opasne namjere.

DRUGO - prehrambena sigurnost. Zahvaljujući naporima UN i Turske, Ukrajina je pokazala kako može vratiti prehrambenu sigurnost za mnoge zemlje svijeta. Pravo na prehranu je temeljno pravo svakog čovjeka. Ukrajina u ova teška vremena već izvezla više od 10 miliona žitarica. U principu, ove je godine Ukrajina spremna izvesti 45 miliona tona žitarica. Svaka zemlja mora poduprijeti inicijativu pobjede nad svjetskom glađu i prehrambenom krizom.

TREĆE – energetska sigurnost. Svi sada vide na što je uperen ruski teror. Ovo je pokušaj pretvaranja zime u oružje protiv miliona ljudi. Ruski rakete i iranske dronovi uništili su 40% energetskog kapaciteta Ukrajine. Svake nedelje Rusija ruši ukrajinske toplane, električke mreže i transformatore. Rusija hoće da stvori energetsku krizu velikih razmjera. Svi moramo snažno djelovati da bi stopirali energetski teror Moskve. Kijev je zahvalan svim partnerima koji su isporučili sredstva protivraketne i protivavionske odbrane, koja pomažu zaštiti ukrajinskog neba. Rusija može svakog trenutka okončati bombardovanje ukrajinskih energetskih objekata, čime bi realno pokazala svoju spremnost za odustajanje od politike terora i povratak miru.

ČETVRTI izazov – oslobađanje svih zarobljenika i deportovanih. Hiljade Ukrajinaca, kako vojnika tako i civila, sada se nalaze u ruskom zarobljeništvu. Njih masovno podvrgavaju žestokim mučenjima. 11 hiljada ukrajinske djece prinudno je oduzeto i  deportovano u Rusiju. Roditelje mnoge od te djece ubili su ruski vojnici i sada ih odgajaju u državi-ubici. Ako ćemo tome dodati nekoliko stotina hiljada deportovanih odraslih ukrajinskih građana, dobićemo užasavajuću sliku humanitarne katastrofe. Pride  značajan broj političkih zatvorenika, posebno na Krimu. Sve ove osobe moraju biti oslobođene.

PETI izazov – ispunjavanje Deklaracije UN i obnavljanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Drugi član Ustava UN precizno sve definiše. Rusija je urušila gotovo sve što je propisano tim članom, zato moramo vratiti snagu međunarodnom pravu. I tu ne može biti bilo kakvih kompromisa sa agresorom. Ustav UN ne može funkcionisati samo djelimično ili po nečijoj želji. Rusija mora potvrditi teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u okviru međunarodnih Rezolucija Generalne Skupštine UN i svih odgovarajućih međunarodno pravnih dokumenata.

ŠESTI izazov – povlačenje ruskih trupa i stopiranje svih ratnih djelovanja. Mora biti obnovljena potpuna kontrola Ukrajine nad čitavom državnom granicom s Ruskom Federacijom. Ovo će biti realan završetak svih ratnih operacija. Svaki novi dan odugovlačenja imaće za posljedicu nove smrti Ukrajinaca, nove prijetnje čitavom svijetu.

SEDMO – pravednost. Rusija ostavlja poslije sebe pustoš i masovne grobnice ubijenih nevinih ljudi. Tako je bilo u Buči, tako je bilo poslije oslobađanja Harkivske i Hersonske regije. A što ćemo još vidjeti u Mariupolju. Zato cijeli svijet mora priznati poseban tribunal za zločine tokom agresije Rusije protiv Ukrajine. Otvara se i pitanje kompenzacije Rusije za sve ukrajinske gubite, što daje mogućnost renoviranja svih srušenih ukrajinskih objekata. Generalna Skupština UN primila je Rezoluciju o mehanizmu kompenzacije gubitaka zbog ruske agresije. Sada se u okvirima UN priprema Rezolucija o početku rada posebnog tribunala. Svaka zemlja može tu učestvovati, smatrajući da nema naroda na svijetu koji ne bi cijenio njenu opravdanost.

OSMO – neophodnost hitne zaštite prirode. Svjedoci smo da je tokom agresije spaljeno na milione hektara šuma. 200 hiljada hektara zemljišta je minirano, deseci rudnika su potopljeni... Uništene na stotine skladišta nafte, hemijske proizvodnje. Kao posljedica ruske invazije poginulo e 6 miliona domaćih životinja, u Crnom moru poginulo 50 hiljada delfina. Postoji potreba za stvaranje platforme za izračunavanje gubitaka nanesenih prirodi ovim ratom. Ovo nije ukrajinski problem, to je izazov za čitavi svijet.

DEVETO - sprječavanje eskalacije. Kako ne dopustiti izbijanje novog rata? Za ovo su potrebne realne garancije bezbjednosti Ukrajine. Treba organizovati međunarodnu konferenciju za učvršćivanje poslijeratne arhitekture bezbjednosti u čitavom euroatlantskom prostoru, uključujući garancije za Ukrajinu.

DESETO - garantovanje završetka rata. Ako će Rusija blokirati formulu mira, onda to znači da ona ima planove za nastavak rata. Ipak, zajedničko djelovanje međunarodne zajednice, posebno 19 najrazvijenih zemalja svijeta, mogu itekako pravedno završiti ovaj rat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...