BIDEN U PROBLEMIMA: Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu, sada mogu zatražiti…

Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

  • Svijet

  • 17. Nov. 2022  

  • 1

Prema projekcijama rezultata američkih izbora na sredini mandata, republikanci su u srijedu osvojili većinu u Zastupničkom domu, čime je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu jer su demokrati predsjednika Joea Bidena zadržali kontrolu nad Senatom.

Zahvaljujući većini u Zastupničkom domu republikanci će moći spriječiti Bidena u provedbi njegove političke agende, te pokrenuti potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i porodice. Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog vala" kojem se stranka nadala.

Nakon više od sedam dana prebrojavanja glasova, Edison Research je projicirao da su republikanci osvojili 218 mjesta od 435 koja su im potrebna za kontrolu Zastupničkog doma. Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

Premda je Biden izgubio kontrolu nad Zastupničkim domom, rekao je da očekuje suradnju s republikancima.

Kevin McCarthy, kojeg su republikanci odabrali za kandidata koji će zamijeniti demokratkinju Nancy Pelosi na mjestu predsjednika Zastupničkog doma, slavio je što je "službeno preokrenuo" dom.

"Amerikanci su spremni za novi smjer, a republikanci u Zastupničkom domu spremni su to učiniti", tvitnuo je kalifornijski kongresmen u srijedu navečer.

Kako bi bio izabran za predsjednika McCarthy mora pridobiti podršku većine od 435 članova Zastupničkog doma, no Pelosi je najavila kako se neće "tiho odreći čekića".

Predsjednik Biden čestitao je McCarthyju i ponudio suradnju s republikancima na postizanju rezultata.

"Kao što sam rekao prošle sedmice, budućnost je previše obećavajuća da bismo je zarobili u političkim ratovima", rekao je demokratski predsjednik.

"Američki narod želi da radimo stvari za njih. Žele da se usredotočimo na pitanja koja su im važna i na to da njihove živote učinimo boljim", poručio je Biden.

Iako očekivani "crveni val" republikanaca u Zastupničkom domu nikad nije stigao do obale, konzervativci se drže svog programa. U znak odmazde za dva pokušaja opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - koji je u srijedu najavio novu kandidaturu na izborima u studenome 2024. - republikanci se spremaju istražiti dužnosnike Bidenove administracije i poslovne odnose predsjednikova sina Huntera s Kinom i drugim zemljama.

Na međunarodnom planu, republikanci bi mogli pokušati smanjiti američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini dok se ona bori protiv ruskih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...