RAT UŽIVO: Ukrajina će proizvoditi oružje zajedno s najmanje 6 zemalja NATO-a

Danas je 268. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 18. Nov. 2022  18. Nov. 2022

  • 0

21:25 Poljska, Češka, Francuska, Danska i druge zemlje NATO-a proizvodit će i razvijati teško naoružanje i drugu vojnu opremu zajedno s Ukrajinom, izjavila je glavna ukrajinska odbrambena firma Ukroboronprom.

21:10 Ruske trupe ubile su 7 civila i digle u zrak kuću u Hersonskoj oblasti u aprilu, tvrde tužitelji Hersonske oblasti. Među žrtvama je bilo i dijete, navode.

20:40 Stotine ljudi je zatočeno ili nestalo u južnoj regiji Herson dok je bila pod ruskom okupacijom, zaključili su istraživači sa Univerziteta Yale. U izjavi nakon izvještaja, Bidenova administracija je rekla: "Rusija mora zaustaviti ove operacije i povući svoje snage kako bi okončala bespotrebni rat u kojem ne može i neće pobijediti - bez obzira koliko prezrena i očajna bila njena taktika."

Izvještaj dokumentira pritvaranja i nestanke 226 osoba u Hersonu između marta i oktobra, od kojih je četvrtina navodno bila mučena, a pet ih je umrlo.

20:10 Rusko ministarstvo odbrane obećalo je da će se ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom suditi za ratne zločine. U saopćenju o videosnimci koja se pojavila na kojoj se vidi kako ukrajinske snage pucaju na ruske vojnike, rusko ministarstvo kaže:

"Novi videografski dokaz masovnog pogubljenja koje su ukrajinski vojnici izvršili nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima potvrđuje okrutnu prirodu trenutnog kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju.

U međuvremenu, ukrajinski vojnici, koji su se predali ove sedmice, drže se u skladu sa svim zahtjevima Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Brutalno ubistvo ruskih vojnika nije ni prvi ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine koju aktivno podupire režim u Kijevu, a izravno ignoriraju njeni zapadni pokrovitelji.

Ali Zelenski i njegovi pristaše bit će prisiljeni suditi pred sudom povijesti, naroda Rusije i Ukrajine, za sve, za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika", saopćili su.

19:40 Mađarska neće podržati plan Europske unije da iduće godine Ukrajini osigura milijarde budžetske pomoći, rekao je premijer Viktor Orban. Govoreći na konferenciji u Budimpešti, Orban je rekao da, iako Mađarska osuđuje rusku agresiju i podržava ukrajinski narod, on nije voljan staviti interese Ukrajine ispred interesa vlastite zemlje.

Planom pomoći bi se iduće godine Ukrajini osiguralo 15.67 milijardi funti u redovitim isplatama kako bi se pomoglo da njezine energetske i zdravstvene ustanove rade, kao i za financiranje plaća i mirovinskih programa.

19:30 Varšava je saopćila da ruskom izaslanstvu neće odobriti vize za učestvovanje na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u decembru.

Summit bi se trebao održati u Lodzu prvog i drugog u mjesecu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina jednostavno je rekao: "Ne dajemo im vize."

Odluka iz Poljske dolazi nekoliko dana nakon što je projektil pogodio selo na istoku, ubivši dvije osobe i ranivši četiri.

19:20 Struja je obnovljena gotovo posvuda u Ukrajini nakon što je više od 10 miliona potrošača isključeno jučer, rekao je Oleksandr Kharchenko, direktor Centra za istraživanje energetske industrije.

"Možda je 300 potrošača još uvijek izvan mreže, ali većina njih je blizu prve crte", rekao je Kharchenko novinarima. "Situacija je svakim satom sve bolja", rekao je, dodavši kako se nada "da možemo imati barem 10 do 12 dana pauze kako bismo vratili održivost mreže".

19:00 Izgradnja planirane ograde od bodljikave žice duž duge finske granice s Rusijom započet će početkom sljedeće godine, rekli su zvaničnici finske granične straže.

Prvi dio ograde od tri kilometra bit će podignut na prijelazu u istočnom gradu Imatra do ljeta 2023., izvijestio je Associated Press. Na kraju će se proširiti na najviše 200 kilometara.

Granica Finske s Rusijom od 1340 kilometara najduža je od svih članica Europske unije.

18:40 Povjerenik Europske unije za trgovinu ponudio je danas Ukrajini "nepokolebljivu podršku" bloka te je osudio "brutalni rat" Rusije protiv njenog susjeda.

Tokom posjete Kijevu, Valdis Dombrovskis, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i premijer Denis Šmihal razgovarali su o "sljedećim koracima" za pružanje makrofinansijske pomoći Ukrajini 2023.

"Ponovo sam potvrdio (EU) solidarnost s Ukrajinom dok Rusija nastavlja svoj brutalni rat, ubijajući ukrajinske građane i uništavajući infrastrukturu. Ponovio sam nepokolebljivu podršku Ukrajini", rekao je.

18:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je razgovarao sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, u svjetlu obnove Crnomorske inicijative za žito. "U telefonskom razgovoru s predsjednikom Erdoganom pohvalili smo produženje ugovora o žitu", rekao je Zelenski. "Zahvalio sam mu što je podržao našu inicijativu i uvjerio ga da će Ukrajina ostati jamac stabilnosti. Također se razgovaralo o sigurnosti i energetskoj suradnji", dodao je.

17:54 "Testovi leta raketnog sustava Sarmat bili su uspješni", saopćio je zapovjednik ruskih Strateških raketnih snaga (RVSN) Sergej Karakajev. "Nastavlja se aktivno ponovno opremanje Strateških raketnih snaga modernim raketnim sustavima. Uspješno su obavljena letna testiranja raketnog sustava Sarmat. Također, lansiranja izvršena na državnom testnom kozmodromu Plesetsk potvrdila su njihove sposobnosti Yars PGRK-a", citirane su njegove riječi u poruci ruskog Ministarstva obrane.

17:08 Tokom proteklog desetljeća nijedan predsjednik vlade neke članice EU nije razvio tako bliske veze s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom kao mađarski premijer Viktor Orban. On se osobno susretao s Putinom gotovo svake godine otkako je preuzeo dužnost 2010. godine. Posljednji put ga je posjetio u Moskvi početkom februara 2022., tri sedmice prije ruskog napada na Ukrajinu. Orban je to nazvao „mirovnom misijom", a o čemu je on tada konkretno pregovarao, ni danas nije jasno, piše Deutsche Welle.

16:42 Lanac restorana McDonald's odlazi iz Bjelorusije što je drago čelniku te zemlje Aleksandru Lukašenku. "I mi znamo prerezati kruh i unutra staviti komad mesa", rekao je.

16:28 Prema internom dokumentu Europske komisije do kojeg je došao medij Politico, većina zamrznute imovine nalazi se u Belgiji, što iznosi 50 milijardi eura od ukupne brojke.

15:52 Viktor Orban ocijenio je da su sankcije EU protiv Rusije "korak prema ratu"

15:36 Ukrajinski stručnjaci već rade na mjestu raketnog udara u istočnoj Poljskoj, izjavio je danas poslijepodne ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Dmitro Kuleba dodao je da će Ukrajina nastaviti "otvorenu i konstruktivnu" saradnju s Poljskom oko incidenta u kojem su poginule dvije osobe.

15:05 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su ruski napadi u četvrtak bili usmjereni na vojnu i energetsku infrastrukturu, izvijestile su ruske novinske agencije.

14:56 Putin je održao sastanak s članovima Vijeća sigurnosti Rusije. Razgovarali su o unapređenju odbrane.

14:34 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema izgleda ni planova za susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao da Rusija ne isključuje daljnje sastanke na visokoj razini s SAD-om o "strateškoj stabilnosti".

"Ako Amerikanci pokažu interes i spremnost, nećemo odbiti", rekao je Rjabkov u ruskim državnim medijima, prenosi Reuters.

13:59 Rusija nije isključila sastanke na visokoj razini s SAD-om, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

13:25 Danas se ponovo uspostavlja željeznička linija Kijev - Herson, objavila je državna uprava za željeznice. Ta je ruta bila ugašena nakon ruske okupacije. Prvi voz će voziti već danas.

12:53 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Vladimiru Putinu da produžavanje rata u Ukrajini povećava rizike. Erdogan je pozdravio sastanak američko-ruskih obavještajnih dužnosnika održan u Ankari.

12:24 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, komentirao je mogućnost pregovora s Rusijom.

"Najviše pitanja koja mi sada novinari postavljaju odnosi se na moguće pregovore.

Mislim da su pregovori mogući samo kada postoje oni koji će ispoštovati dogovorene uvjete, plus jasna jamstva. Putinova Rusija to ne može pružiti. Oni su ratni zločinci i patološki lažljivci", rekao je Geraščenko.

11:59 Švedski tužitelj koji vodi istragu o šteti na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 potvrdio je da se radilo o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva.

Tužitelj Mats Ljungqvist je rekao da su sve pažljivo dokumentirali.

"Tokom istrage mjesta zločina koja je obavljena u Baltičkom moru izvršene su opsežne radnje, a područje je pažljivo dokumentirano. Analiza koja je sada obavljena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi se mogli donijeti čvršći zaključci o incidentu", rekao je.

U priopćenju se dalje navodi da je "preliminarna istraga vrlo složena i opsežna" te da se rad nastavlja. U priopćenju se ne navode imena osumnjičenih. Također se hvali saradnja vlasti u Švedskoj s onima u drugim zemljama. Završava se tvrdnjom da tužitelj u ovom trenutku ne može davati više informacija.

11:27 Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Ukrajina pogodila školu u okupiranoj regiji Donjeck, jednom od područja Ukrajine za koje Ruska Federacija tvrdi da ih je anektirala.

RIA citira ruskog gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemina koji je rekao da je 10 granata ispaljeno na centar grada, od kojih su dvije pale u neposrednoj blizini škole.

"Prema riječima mještana, bilo je oko pet pogodaka. S obzirom na to da je granatiranje bilo za vrijeme policijskog sata, nije bilo žrtava. Stakla su razbijena, zidovi na školskoj zgradi prošarani su gelerima", piše u priopćenju.

11:06 Vatikan je spreman učiniti sve kako bi posredovao i okončao krizu u Ukrajini, rekao je papa Franjo.

U intervjuu za italijanske dnevne novine La Stampa Papa je rekao da je važno ne odustati kada je u pitanju pomirenje između Moskve i Kijeva.

"Ali svi se moraju posvetiti demilitarizaciji srca, a zatim smirivanju, razoružavanju. Svi moramo biti pacifisti", rekao je.

"Htjeti mir, a ne samo primirje koje može služiti ponovnom naoružavanju. Stvarni mir, koji je plod dijaloga", dodao je.

10.15 Branitelji su u jednom danu uništili 350 napadača i 5 topničkih sistema, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

alt

09.10 Borba s petokolnašima i ratnim profiterima u Ukrajini. Uhapšen stanovnik Mikolajivske oblasti: prodavao je RPG-ove i granate.

alt

08.10 Šef britanske obavještajne službe ocijenio je da je protjerivanje 400 ruskih špijuna širom Europe zadalo "najznačajni strateški udarac Moskvi" u novijoj povijesti, a pritom je i iznenadilo Vladimira Putina.

Ken McCallum je u godišnjem izvještaju o aktuelnim prijetnjama Velikoj Britaniji također ponovio upozorenja o kineskim pokušajima utjecaja na britansko zakonodavstvo te pokušajima Pekinga da nadzire i maltretira kinesku dijasporu.

Istaknuo je da je ogroman broj ruskih dužnosnika protjeran iz cijelog svijeta, a pritom iz Europe njih 600. Više od 400 protjeranih osumnjičeno je za špijunažu.

Ispričao je kako je Britanija iskoristila "dobro prokušane metode protjerivanja" usvojene nakon trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine, što je pokrenulo val diplomatskih protjerivanja.

McCallum je rekao da je Britanija od tada odbila više od 100 zahtjeva za ruske diplomatske vize navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

- Radi se o tome da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na rusku agresiju u u budućnosti. Nešto od toga će biti prikrivena agresija, s kojom će se MI5 uhvatiti u koštac i poraziti je. Ali veći dio, kao što je sada situacija s energentima, bit će otvorenog tipa, rekao je.

Upozorio je da su ruski ‘tajni alati‘ cyber napadi, dezinformacije, špijunaža i uplitanje u britanski demokratski proces, pa ustvrdio kako je MI5 naporno radio da Ujedinjeno Kraljevstvo postane "najteže moguće operativno okruženje za rusko tajno djelovanje".

Posebno je spomenuo prijetnju koju predstavljaju oligarsi povezani s Putinom.

- Neke njihove igrače smo uspješno izbacili iz igre, i sada u vlastitoj svlačionici okrivljuju jedni druge, ali ponovno će nas napasti, rekao je koristeći nogometnu analogiju.

07.30 Oružane snage Ukrajine uništile radar okupatora kod Nove Kahovke, javlja Glavi stožer vojske Ukrajine.

alt

07.00 Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec objavio je video koji po njegovim riječima prikazuje komoru za mučenje koju su koristile ruske snage u nedavno oslobođenoj regiji Herson.

U videu objavljenom na društvenim mrežama Telegram i Facebooku Lubinec govori iz više podzemnih prostorija s prljavim zidovima i podovima, uključući i malu prostoriju u kojoj je prema njegovim tvrdnjama istovremeno držano do 25 ljudi.

Video je objavljen nakon što je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u četvrtak ujutro objavio da su u Hersonu istražitelji otkrili 63 tijela s tragovima mučenja.

Lubinec je rekao da su prostorije korištene za zatočenje, ispitivanje i mučenje, pri čemu su za iznuđivanje priznanja korišteni električni šokovi.

Neimenovani sredovječni muškarac na snimci kazao je da je u jednoj od soba držan 24 dana. Posvjedočio je da je bio vezan za stolicu te opetovano podvrgnut mučenju elektrošokovima, pri čemu su Rusi provodili ispitivanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...