ČOVIĆ I KONAKOVIĆ GLUME POBJEDNIKE A ZAPRAVO DRHTE OD STRAHA: Federalna vlast se može formirati i bez HDZ-a i bez NiP-a!

Prema pouzdanom izvoru “Slobodne Bosne”, Izetbegović, Nikšić i  Komšić razgovarali su o postizbojnoj kombinatorici rezultat koje bi bio izbacivanje iz vlasti HDZ-a ali i svih stranaka Osmorke, izuzev SDP-a.

  • Mini market

  • 18. Nov. 2022  18. Nov. 2022

  • 4

Danima se po kuolarima nagađa o čemu su prije nekoliko dana razgovarali lideri SDA, SDP-a i DF-a, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić i Željko Komšić. Javna je tajna da su najprije razgovarali jedan s drugim u četiri oka, a potom svi zajedno, no niko pouzdano ne zna o čemu su razgovarali i šta su dogovorili.  

Prema informacijama "Slobodne Bosne", Izetbegović, Nikšić i Komšić razgovarali su o postizbojnoj kombinatorici koja bi za rezultat imala izbacivanje iz vlasti HDZ-a ali i svih stranka Osmorke, izuzev SDP-a koji je nezaobilazan. Rezultati izbora 2. oktobra su takvi da SDA, SDP i DF zajedno imaju skoro 500 hiljada glasova te da mogu osigurati potpunu dominaciju u tri od ukupno četiri kluba federalnog Doma naroda.  

Ove tri stranke imaju komotnu većinu u bošnjačkom, srpskom i klubu Ostalih, a za prevlast u hrvatskom klubu potrebna im je mala pomoć nekoliko stranaka s hrvatskim predznakom koje na izborima nisu sudjelovale u koaliciji sa Čovićevim HDZ-om. 

Stranke s hrvatskim predznakom koje nisu bile u koaliciji sa HDZ-om imat će šest delegata u Klubu Hrvata. U zbiru sa hrvatskim delegatima koji dolaze iz pet kantona sa bošnjačkom većinom, a koji (delegati) nisu pod kontrolom HDZ-a, to je ukupno jedanaest delegata što je sasvim dovoljno za izbor nove izvršne vlasti. 

No, i u slučaju da ove tri stranke ne uspju izbaciti HDZ iz buduće vlasti, sasvim je izvjesno da bi pregovaračka pozicija probosanskih stranaka bila kud i kamo povoljnija nego li je sada. Ne bi morali trpiti ponižavajući Čovićev diktat i ucjene, nego bi u pregovore oko formiranja vlasti ušle kao ravnopravan partner. 

Strah od ovakve postizborne kombinarorike tjera lidere HDZ-a i NiP-a, Dragana Čovića i Elmedina Konakovića, da što prije učvrste savez HDZ-a i Osmorke, te da zajednički krenu u izbor nove izvršne vlasti u kojoj ne bi bilo mjesta za stvarne izborne pobjednike oktobarskih izbora - SDA i DF. To je ujedno i razlog zašto šef NiP-a Elmedin Konaković tako snažno forsira koaliciju Osmorke sa HDZ-om, jer u protivnom i on i HDZ će ispasti iz buduće vlasti. 

(SB) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...