KADA MANJI BH. ENTITET POKUŠAVA GLUMITI DRŽAVU, PA NE MOŽE: Kako je propao salon RS-a u Lincu

Za sve je, kažu, kriva pandemija.

  • Vijesti

  • 19. Nov. 2022  19. Nov. 2022

  • 0

Glasno najavljivani projekat, izložbeno-prodajni salon u Lincu čiji je glavni posao trebalo da bude poboljšanje kontakata i pristupa austrijskom tržištu, čini se da je propao.

Iako iz Predstavništva RS u Austriji kažu da je još u funkciji, samo sa drugačijim aktivnostima, to ne djeluje tako. Novca nisu imali ni za osnovno, poput plaćanja prostora u kojima su trebali poslovati, izvijestio je ATV.

Za sve je, kažu, kriva pandemija. Zato im je Vlada RS zakup prostora plaćala čak tri godine, iako je trebala samo jednu. Koliko para je u sve to uloženo niko ne zna, pa ni Mladen Filipović.

"On je aktivan, ali nije u svrhe sad za naše privrednike. Mi smo to stopirali iz razloga što je sve trajalo toliko. Rekao sam da imamo podršku izvozno orijentisanih preduzeća kroz projekat koji ima tri faze. (Novinar: Samo malo, ako nije za naše privrednike, za koga je on sad namijenjen?) Ne, sad je, pa, u suštini projekat taj završen. Na drugi način radimo promociju naše privrede", kaže šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović.

Zadatak da animiraju firme koje bi tamo izložile svoje proizvode imala je područna Privredna komora Banjaluka. Danas kažu da je to bio njihov jedini zadatak i da je sve ostalo bilo na Predstavništvu.

"Niti smo opremali prostor, niti prste u ugovoru o zakupu", rekao je predsjednik područne Privredne komore. Goran Račić tvrdi da se Predstavništvo projektom uopšte nije bavilo, kao da su mislili da to može raditi samo od sebe, i to je razlog propasti.

"Mi smo pomogli da se firme dole angažuju, a Predstavništvo je obećalo da će tim firmama pružiti svu potrebnu infrastrukturu, da će zaposliti ljude koji će raditi na promociji tih proizvoda, organizovati mjesečne izložbe, sajmove i ostalo, međutim pod izgovorom korone oni nisu ništa radili. Čak godinu i po dana nisu platili kiriju i onda je prijetilo da dođe do tužbe, pa je na kraju Vlada doznačila novac da bi se taj problem riješio i sad to više nije u funkciji", kaže Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka.

Koliko para je iz budžeta RS otišlo u ove svrhe, ne znaju ni iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saranju. Na upit su najmanje odgovorili ono što su pitani, ali na kraju kažu da je Predstavništvo potpisalo Ugovor o iznajmljivanju prostora 1.1.2019., a da je isti raskinut 31.12.2021. godine. Što se ne poklapa sa informacijama šefa predstavništva. Po njemu je to dvije godine više.

"Izložbeno-prodajni prostor u Lincu otvoren je u maju 2019. godine kao prostor gdje je omogućeno izvozno orjentisanim privrednicima da predstave i izlože svoje proizvode potencijalnim kupcima i distributivnim partnerima iz Austrije, a u saradnji sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, zakupljenog od strane Predstavništva Republike Srpske u Austriji – poručuju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

U prostor od 500 kvadratnih metara u Lincu, Vlada Republike Srpske je uložila početnih 60 hiljada eura, rečeno je na dan otvaranja. Izložbeno-prodajni salon otvoren je u maju 2019. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...