NAJRANIJE FORMIRAN I NAJBOLJE DOKUMENTOVAN: Trideseta godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Poznato je da je torture tog logora prošlo više od 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti.

  • Sjećanje

  • 20. Nov. 2022  20. Nov. 2022

  • 1

Trideseta je godišnjica početka raspuštanja logora Manjača. Ovaj logor jedan je od napoznatijih koncentracijskih logora u agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu, najbolje dokumentovan i najranije formiran.

Poznato je da je torture tog logora prošlo više od 5.000 logoraša, pretežno bošnjačke i hrvatske, ali dijelom i srpske nacionalnosti, a u užem rejonu logora su pronađene i masovne grobnice.

Iz Saveza logoraša BiH podsjećaju da su pred Sudom BiH, Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu te Okružnim sudom u Banjaluci za dokazane ratne zločine u logoru Manjača osuđeni samo neki od glavnih zločinaca na oko 130 godina zatvora.

(SB/FTV)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...