AKTIVIRALI "ZAŠTITNU KLAUZULU": Švicarska uvela restrikcije Hrvatima

Tamošnji birokrati su se vrlo brzo pokajali što su im širom otvorili vrata

  • Evropa

  • 20. Nov. 2022  

  • 4

Vlada Švicarske odlučila je da u 2023. ograniči broj Hrvata pristiglih na rad u njihovu zemlju godinu dana nakon što im je prvi put dat neograničen pristup tržištu rada u sklopu participacije u sporazumu o slobodnom kretanju ljudi u Evropskoj uniji.

Tamošnji birokrati su se vrlo brzo pokajali što su im širom otvorili vrata, piše Slobodna Dalmacija.

Kako javlja portal Swissinfo, višejezična platforma za vijesti iz ove zemlje, vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na “zaštitnu klauzulu” zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih.

Dolasci Hrvata na rad u Švicarskoj u tekućoj godini su “naglo porasli”, objašnjava swissinfo, te su premašili prag definisan sporazumom i omogućili aktivaciju “zaštitne klauzule”.

Prag hrvatskih doseljenika u Švicarsku nije određen numerički, ali je sporazumom limitiran na godišnji porast od 10 posto u odnosu na prosječni broj radnih dozvola izdatih u prethodne tri godine.

Od januara do oktobra ove godine u Švicarskoj je, prema službenim podacima, izdato 2.413 petogodišnjih radnih dozvola za hrvatske državljane koji su najvećim dijelom zaposleni u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama.

Nakon uvođenja zaštitnih kvota u 2023, Hrvati će u Švicarskoj moći da računaju na samo 1.150 petogodišnjih dozvola i na još oko hiljadu sezonskih, tj. kratkoročnih.

Iako je Hrvatska u EU ušla još 2013, Švicarska je sve do ove godine oklijevala da potpuno otvori granice toj balkanskoj državi.

Još 2016. švajcarska vlada i parlament odobrili su uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su svejedno odlučili da nastave ograničavanje useljavanje hrvatskih državljana prema “prelaznim odredbama.

Pravo švicarskog pozivanja na zaštitnu klauzulu ističe krajem 2026.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...