OGLASIO SE URED EU U SARAJEVU: Žao nam je što BiH nije osudila upotrebu sile nad ženama i djecom u Iranu

Ured EU se prvo osvrnuo na njihov stav o ljudskim pravima u toj državi.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2022  

  • 4

Treći odbor Ujedinjenih nacija je usvojio prije nekoliko dana rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, ali je Bosna i Hercegovina bila suzdržana. Ured EU u Sarajevu ističe kako žali zbog takve odluke BiH te da bi trebali uskladiti politiku sa njima ukoliko želimo u Uniju.

U reakciji za Klix.ba na vijest o suzdržanosti BiH kad je riječ o osudi onoga što se dešava u Iranu, Ured EU se prvo osvrnuo na njihov stav o ljudskim pravima u toj državi.

"Evropska unija je osudila kontinuiranu široko rasprostranjenu i nesrazmjernu upotrebu sile u Iranu nad mirnim demonstrantima i pozvala Iran da smjesta prestane s nasilnom represijom, oslobodi pritvorene osobe i osigura slobodan protok informacija. Uz to, EU je usvojila sankcije protiv niza pojedinaca i subjekata, u kontekstu postojećeg režima sankcija u pogledu ljudskih prava u Iranu, povodom njihove uloge u smrti Mahse Amini i nasilnom odgovoru na proteste", rekli su.

Ističu da je Treći komitet UN-a pozvao Iran da, između ostalog, prestane s upotrebom prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu te da žale što se tome nije priključila i BiH.

"Ured EU u BiH izražava žaljenje što je Bosna i Hercegovina ostala suzdržana pri glasanju o ovoj rezoluciji. EU očekuje da se zemlje koji teže članstvu u EU u potpunosti usklade sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU", naveli su.

Ističu još i da najnoviji izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini kao i preporuka o statusu kandidata pozitivno ističu napredak u usklađivanju BiH sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

"Očekujemo od BiH da nastavi ići putem potpunog usklađivanja sa stavovima EU", zaključili su iz Ureda.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...