POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: "Vučić se odrekao KM tablica, Kurti traži garancije"

Prema njegovim riječima u narednih godinu dana vlasnici vozila na sjeveru Kosova s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije moraće da preregistruju svoje automobile.

  • Regija

  • 22. Nov. 2022  

  • 2

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da vjeruje da će između Beograda i Prištine biti postignut dogovor o preregistarciji jer se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odrekao KM tablica.

Janjić je agenciji Beta kazao da ja Vučić u Briselu predložio da Srbija ubuduće ne štampa tablice s registarskim tablicama kosovskih gradova (KM, PE, PR, PZ, DJ, GL, UR), ali da je kosovski premijer tražio garancije Evropske unije (EU) i SAD da će ta odluka biti ispoštovana i da će biti dio sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je kasno sinoć da prihvata zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da odloži na 48 sati primjenu mjere kažnjavanja vozača koji nisu promijenili registarske tablice sa srpskim oznakama, a Janjić ocjenjuje da je mjera o kažnjavanju vlasnika s KM tablicama odložena dok se ne pronađe rješenje.

Prema njegovim riječima u narednih godinu dana vlasnici vozila na sjeveru Kosova s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije moraće da preregistruju svoje automobile.

„Na Kosovu će moći da se voze automobili s međunarodno priznatim oznakama RKS i SRB, ali ne i vozila s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije. Dakle, stanovnici severa Kosova koji ne budu želeli RKS tablice, moraće da prijave boravak u centralnoj Srbiji i da svoje automobile registruju na npr. KG, BG, KŠ, LE i druge tablice“, objasnio je Janjić.

Dodao je da će broj automobila s registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije, veoma brzo spasti na simboličan broj.

„Za godinu dana na severu Kosova neće biti registarskih tablica kosovskih gradova. Vučić će doneti zvaničnu odluku da se ukida štampanje tablica kosovskih gradova, a Kurti da se privremeno odlaže kažnjavanje. Problem s preregistracijom će vremenom sam nestati jer više neće biti KM tablica“, kazao je Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...