DRVLJE I KAMENJE NA MIJATOVIĆA: Šta je namjerno prešutila Sabina Ćudić...

Predsjednik Naše stranke Edin Forto nekoliko dana kasnije nije bio tako direktan kada je riječ o vlasti sa SNSD-om pa je odgovornost prebacio na organe stranke.  

  • Politika

  • 23. Nov. 2022  23. Nov. 2022

  • 5

Dok osmorka finalizira posljednje detalje sporazuma koji će na Dan državnosti BiH potpisati predsjednici SDP BiH Nermin Nikšić i HDZ BiH Dragan Čović, čini se da se zaoštravaju odnosi između dva bliska koaliciona partnera SDP-a i Naše stranke.

Varnice su počele oko glasanja u Narodnoj skupštini RS za delegate u Domu naroda PS BiH, a Naša stranka koja nije dio Pokreta za državu smatrala je da ima pravo davati upute okupljenim oko PzD koji su osvojili pet mandata u NSRS da ni slučajno ne omoguće SNSD-u četvrtog delegata.

Podsjećamo, od pet zastupnika dva ima SDP BiH, jedan SDA, jedan Demokratska fronta i jedan BH Zeleni. I DF i SDA su se izjasnili kada je riječ o glasanju. DF da će pratiti stav SDP-a ukoliko se bude glasalo za opoziciju, a SDA da njihov zastupnik neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delegata, piše NAP.

Jedan od predvodnika PzD Vojin Mijatović koji je i kandidat za Dom naroda PS BiH ušao je u verbalni okršaj sa Damirom Arnautom iz Naše stranke u više navrata oko ove teme. Ni jedan ni drugi nisu štedili riječi pa i uvrede.

Mijatović je u jednom trenutku naveo da sve što radi je koordinisano sa predsjednikom Nikšićem i da ga redovno o svemu obavještava.

Potpredsjednik SDP-a je najavio i dolazak u Sarajevo nakon uspješne misije sa PzD i brojem osvojenih mandata, a još nije poznato koju funkciju bi Mijatović mogao obavljati ukoliko ne bude izabran za delegata.

Mijatović je ušao i u obračun sa opozicionarom Nebojšom Vukanovićem koji smatra da Mijatović „igra za Dodika“ od početka i da bi Pokret za državu trebao podržati liste opozicije.

No, mišljenja su podijeljena. Iako je bilo ideja da Pokret za državu podrži opoziciju, a opozicija njihovu listu i da dobiju po jednog delegata to se nakon konsultacija sa Dodikom neće dogoditi.

Izborni rezultat opozicije ne daje im prostor za postavljanje uslova, ali se na ovaj način moglo izbjeći učešće SNSD-a u državnoj vlasti. Čini se da su stvari već jasne.

Mijatović je u utorak otišao i korak dalje pa je uputio poruku NIP-u i SDP-u kada je riječ o formiranju vlasti u KS.

"Pošto vidim da smo usvojili princip da se svi miješaju u sve, napomena SDP-u i NIP-u u KS, ni po koju cijenu mjesto premijera NS-u, pamet u glavu, dosta su male strančice dobijale više nego što zaslužuju! Premijer KS-a ili NIP ili SDP BiH", napisao je Mijatović na svom Twitteru.

Tokom dana iz Naše stranke su Mijatoviću odgovorili dva puta. Generalni sekretar i skupštinski zastupnik Nihad Uk poručio je da se od Mijatovića ograđuju drugi visokopozicionirani SDP-ovci i da je riječ o frustraciji, a nešto direktniju reakciju i o Pokretu za državu ali i SDP-u imala je državna zastupnica Sabina Ćudić. Ona je bukvalno optužila SDP da servira državu na pladnju Miloradu Dodiku.

“Da lično samopoštovanje, ali i kolektivno, političko dostojanstvo, u našoj državi nažalost imaju cijenu, to dakako znamo. Svjedoci smo i žrtve te činjenice. Ta cijena je često i zakulisna i maglovita. Hvala Pokretu za državu, na čelu sa SDP-om, što sada precizno znamo tu cijenu - Bosnu i Hercegovinu, dostojanstvo, pravosuđe, međunarodne odnose, granice, sigurnost i evropsku perspektivu naše zemlje serviraju Dodiku na pladnju za: mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a i jedno od sedamnaest ministarskih mjesta u SNSD-ovoj Vladi RS-a. Pa je tako Pokret za državu postao Pokret za Ministarstvo turizma RS-a. 

Kolegama iz SDA dugujem izvinjenje, jer sam u toku protekle četiri godine nerijetko govorila da samo oni mogu napraviti tu historijsku grešku, koju su napravili prije četiri godine osiguravajući SNSD-u mehanizme blokade države. Ispostavlje se da to nije tačno, i da sa Dodikom imaju jako mnogo zajedničkih prijatelja", istakla je Ćudić na društvenim mrežama.

Ono što Ćudić javno nije rekla u sinoćnjoj objavi je stav da li će Naša stranka ići u vlast sa SNSD-om i tako pogaziti sve ono što su čvrsto obećali tokom izborne kampanje.

Podsjetit ćemo na nedavnu izjavu Ćudić koja je za N1 kazala da ukoliko se HDZ ne može odreći SNSD-a onda Naša stranka neće biti dio te vlasti.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto nekoliko dana kasnije nije bio tako direktan kada je riječ o vlasti sa SNSD-om pa je odgovornost prebacio na organe stranke.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...