NAJVIŠE POSJETILACA IZ SLOVENIJE: Muzej AVNOJ-a u Jajcu ima problem prokišnjavanja zgrade koji bi mogao ugroziti muzejsku građu

Direktor Muzeja Elvedin Imamović istaknuo činjenicu da niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika.

  • Kultura

  • 23. Nov. 2022  23. Nov. 2022

  • 0

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u ovoj godini zabilježio je oko petnaest hiljada posjetilaca što je veoma blizu rekordne 2019. godine. Ako ovom broju dodamo i posjete povodom manifestacije Dani AVNOJ-a na kojoj prisustvuje nekoliko hiljada osoba možemo biti itekako zadovoljni. Raduje nas što naše posjete bilježe pozitivan trend i samim tim iza sebe ostavljamo teška vremena uzrokovana pandemijom korona virusa - kazao je za Fenu direktor Muzeja Elvedin Imamović, rezimirajući rad te institucije.

Imamović je podvukao da kao i prethodnih godina najviše posjetilaca dolazi iz Slovenije i BiH  te da uz Slovence često dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske ali i drugih zemalja širom svijeta.

Imamović također ističe da su veoma zadovoljni sa redovnim aktivnostima koje se ogledaju kroz organizaciju individulnih posjeta i organizovanih, odnosno grupnih posjeta Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Direktor Elvedin Imamović dužnost je preuzeo u augustu te još nije imao vremena za planiranje novih aktivnosti i programa.

"Unatoč tome nakon zatvaranja Sarajevo Film Festivala u suradnji sa još jednom javnom ustanovom iz Jajcu, Agencijom za kulturno povijesnu baštinu u Jajcu organizovali smo prikazivanje najgledanijih projekcija koje su prikazane ove godine na SFF-u. Naravno za Muzej AVNOJ-a najbitnija manifestacija je Dani AVNOJ-a, koju ćemo ove godine organizovati od 25. do 27. novembra", podvukao je on.  

Dani AVNOJ-a su tradicionalna manifestacija koja se održava od 2008. godine. Svake godine, zadnjeg vikenda u novembru, u Jajcu se okupi nekoliko hiljada ljudi koji dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Najčešće dolaze organizirano, u grupama. Stalni programski sadržaji Dana AVNOJ-a su akademija povodom godišnjice II zasjedanja AVNOJ-a i polaganje cvijeća i vijenaca na Spomen-fontanu oslobodiocima Jajca u Drugom svjetskom ratu. Ove godine je u programu, pored navedenog, koncert lokalnog kulturno-umjetničkog društva, izložba “Susreti u Jajcu”, promocija knjige akademika Mirka Pejanovića “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću” te kulturno zabavni program. 

Kad je riječ o stanju zgrade Muzeja, Imamović navodi da postoji velika potreba za sanacijom dijelova zgrade.

"Posebno imamo problem sa prokišnjavanjem terasa zgrade muzeja a samim tim je i direktno ugrožena stalna postavka muzeja. Dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija i postizanja energetske efikasnosti sanacijom stolarije su problemi koji postoje već duže vrijeme, a izuskuju velika materijalna sredstva. Uz sanaciju ovog dijela zgrade potrebno je uraditi sanaciju i adaptaciju galerije gdje se nalazi stalna postavka crteža Božidara Jakca, koja nosi naziv “Put AVNOJ-a”, istaknuo je Elvedin Imamović.

Direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Elvedin Imamović također je istaknuo činjenicu da nažalost niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika.

Muzej posebnu ulogu ima u edukaciji mladih i, kako je istaknuo Imamović, on je odlično mjesto gdje mladi imaju priliku da uče o historiji naše države.

"Osnovnim i srednjim školama, kao i studentima nudimo besplatno vođenje kroz muzej odnosno za njih organizujemo historijski čas, na kojem naši vodiči prenose historijske činjenice mladima iz cijele Bosne i Hercegovine a i šire. Imamo redovne posjete iz nekoliko srednjih škola iz Slovenije koje također edukujemo i pružamo usluge vođenja kroz muzej. Za narednu godinu imamo u planu organizovati niz radionica i predavanja", podvukao je.

Kad je riječ o stanju muzejske građe Imamović smatra da se nalazi u veoma dobrom stanju, te ističe da su poduzete sve neophodne mjere za njeno očuvanje.

"Međutim kako sam i ranije spomenuo problem prokišnjavanja zgrade bi mogao ugroziti muzejsku građu i stalnu postavku u sali u kojoj je održano zasjedanje. Ranije pomenuta sanacija bi zaštitila i dodatno doprinijela očuvanju muzejske građe" zaključio je Imamović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...