IZ SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE UPOZORAVAJU: Zbog smanjenog vakcinisanja prijeti nam epidemija ospica

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog covida-19 došlo do pada vakcinisanja i oslabljenog praćenja bolesti, rekli su u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija.

  • Zdravlje

  • 23. Nov. 2022  23. Nov. 2022

  • 0

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti vakcinisanjem. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost vakcinacijom kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 miliona djece propustilo je svoju dozu vakcine protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom covida-19, rekli su u zajedničkom izvještaju WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O‘Connor.

"Nalazimo se na raskrižju", rekao je u utorak. "Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja."

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O‘Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već primjetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do septembra, rekao je O‘Connor, dodavši i da je posebno zabrinut za dijelove subsaharske Afrike, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...