ANGELA MERKEL OTKRILA: "Godinu dana prije početka ruske invazije sam planirala pregovore s Putinom"

"Ali više nisam imala snage progurati ideju jer su ipak svi znali da ja odlazim na jesen", istaknula je.

  • Evropa

  • 24. Nov. 2022  24. Nov. 2022

  • 5

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu za "Spiegel" potvrdila da je namjeravala organizirati pregovore s Vladimirom Putinom godinu dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, odustala je od te ideje zbog toga što nije vidjela nikakvu mogućnost utjecaja na ruskog predsjednika na kraju svog mandata.

Merkel je rekla kako je 2021. zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom željela pozvati Putina na razgovore koji su se trebali održati u sklopu Europskog vijeća. "Ali više nisam imala snage progurati ideju jer su ipak svi znali da ja odlazim na jesen", istaknula je, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Merkel se povukla iz politike poslije njemačkih izbora u septembru 2021., nakon 16 godina na vlasti. U decembru je i službeno predala kancelarsku poziciju Olafu Scholzu iz Socijaldemokratske stranke. U intervjuu se osvrnula i na svoju oproštajnu posjetu Moskvi u avgustu prošle godine.

"Osjećaj je bio vrlo jasan u smislu politike moći - gotova sam, za Putina, samo se moć računa", kazala je Merkel, koja tečno govori ruski.

Priznala je da njena vlada nije ostvarila zadovoljavajući napredak ne samo u Ukrajini nego i po pitanju sukoba u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji. Zaključila je kako je bilo vrijeme da Njemačka promijeni vanjskopolitički pristup.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...