MANIFESTACIJA "BOSNO I HERCEGOVINO, MOJA DOMOVINO": Važnost Dana državnosti BiH

U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u četvrtak je u Narodnom pozorištu Mostar održana manifestacija "Bosno i Hercegovino, moja domovino", s ciljem razvijanja osjećaja za državu kod učenika, kao i osjećaja jedinstva i zajedništva te pokazivanja bogatstva različitosti građana.

  • Kultura

  • 24. Nov. 2022  24. Nov. 2022

  • 1

Direktor Osnovne škole "Zalik" i član koordinacijskog tima zaduženog za realizaciju ovog događaja Džemal Juklo kazao je kako su ciljna grupa učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, roditelji i prosvjetni radnici.

"Riječ je o manifestaciji koju su zajedno napravile sve mostarske osnovne i srednje škole zajedno s centrom Los Rosales i Univerzitetom 'Džemal Bijedić' Mostar (UNMO). Mi već nekoliko godina Dan državnosti BiH obilježavamo na ovaj način. Ovo je simbolični spoj jedinstva i baš zato na ovaj način mladima i našoj djeci želimo pokazati da je snaga u zajedništvu i jedinstvu", kazao je Juklo u razgovoru za Fenu.

Dodaje kako je glavna zadaća svih odgojno-obrazovnih ustanova djecu učiti da vole svoju domovinu i grade je po svojoj mjeri.

"Svi oni datumi koji su od povijesnog značenja vrlo su važni u očuvanju države i državotvornosti, odnosno razvijanja osjećaja patriotskog duha kod mlađih generacija. Zbog toga svega dajemo naglasak na ovakve manifestacije", istaknuo je Juklo.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović kazao je kako je svrha ovog događaja u mlade utkati ljubav prema domovini.

"To je ključna stvar i ključna poruka ove manifestacije kojom skrećemo pažnju na sam Dan državnosti BiH, koji je veoma bitan za našu državu i ove mlade ljude. Za sve nas bitno je da je domovina tu, da je nosimo u srcu, jer čovjek bez domovine je čovjek drugog reda gdje god da ode. Čestitam svima Dan državnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Hadžović.

Na manifestaciji su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola Mostara, kao i učenici centra Los Rosales, te predstavnici UNMO-a.

U jednosatnom programu učenici su pokazali bogatstvo kreativnosti i znanja u glazbenom i glumačkom svijetu, a pored umjetničkog izraza, sastavni dio manifestacije bio je i sat povijesti Adnana Velagića s UNMO-a.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...