ŠOK U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE: Milorad Dodik više ne želi četiri delegata u Domu naroda BiH, s "papcima" ima novi plan...

Novu dilemu u javnosti je otvorio predsjednik DNS-a Nenad Nešić inače "trojanski konj" u opoziciji koji se odmah nakon izbora vratio gdje mu gazda kaže.

  • Politika

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 2

SNSD i njegov lider Milorad Dodik nastavljaju šokirati javnost, ali i unositi nemir u redove opozicije. Ako je suditi prema prijavama listi za izbor delegata u Dom naroda BiH, Dodik više neće juriti četvrtog koji mu osigurava mogućnost blokade državnih institucija. Umjesto četiri, Dodik želi pet delegata.

Nikola Špirić, Radovan Kovačević, Boško Tomić, Snježana Novaković Bursać i Sredoje Nović nose delegatske liste za Dom naroda BiH koje su predložili poslanici okupljeni oko SNSD-ove većine, saznaje Ljudski.ba.

Imajući u vidu da SDS, PDP i Vukanovićeva lista imaju 25 zastupnika, ovakav potez SNSD-a se čini potpuno nerealnim. Pod pretpostavkom da nema više preletača računica je govorila da se u Dom naroda ne može bez 13 ruku, zbog čega je uslijedio pritisak na Pokret za državu da sa svojih pet neutralnih glasova stane na stranu opozicije i osigura im dva delegata.

U sveopštoj galami iz RS-a koju je predvodio Nebojša Vukanović i njegovoj podršci iz Sarajeva potpuno se zanemarilo pitanje ima li opozicija svih 25 ruku. Naime, danima se Dodik hvali kako će imati 56 glasova, dovoljno za izbor četiri svoja delegata, ali i za dvotrećinsku većinu u NSRS-u. Ako se tome doda otvoreno priznanje gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da se vidi kao predsjednik PDP-a onda dilema postaje još snažnija. Što PDP bude lošije prošao Stanivuković ima više šanse.

Nakon što je u NSRS upućeno pet listi sa kandidatima okupljenim oko skupštinske većine moglo bi se postaviti pitanje računa li Dodik na još glasova iz opozicije.

Odmah nakon objave rezultata počelo je da se šuška kako će kadrovi PDP-a lojalni gradonačelniku Banja Luke podržavati Dodikovu većinu. Indikativno je da tri poslanika ove stranke nisu bili na konstituirajućoj sjednici NSRS-a. To bi opoziciju dovelo na 22 ruke, koje bi da nadoknade iz Pokreta za državu, saznaje Ljudski.ba.

Novu dilemu u javnosti je otvorio predsjednik DNS-a Nenad Nešić inače "trojanski konj" u opoziciji koji se odmah nakon izbora vratio gdje mu gazda kaže. Naime, Nešić je govoreći o izboru delegata u Dom naroda BiH prilično samouvjereno najavio da će Vukanovićevi zastupnici glasati zajedno s većinom, jer su mudriji od stranačkog im šefa.

To bi značilo da opozicija ostaje na 19 ruku koje ni uz pomoć svih zastupnika iz Pokreta za državu ne mogu izgurati dva delegata u Dom naroda BiH. U toj situaciji Pokret za državu rizikuje da bude kolateralna šteta raskola u srpskoj opoziciji zatvarajući sebi vrata za učešće u vlasti.

Sa novim "papcima" koje otvoreno najavljuju predstavnici skupštinske većine u duelu samo sa SDS-om, PDP-om i Vukanovićem, SNSD može doći i do pet delegata, osim ako u opoziciji ne priznaju da su ih "papci" prevarili i budu rasipali glasove na dvije liste.

Za ponedeljak su najavljeni pregovori Pokreta za državu sa opozicijom. U matematici s puno nepoznatih mora se dobro namučiti mozak, a da stvari budu komplikovanije pobrinuo se DF-ov zastupnik u NSRS Mirsad Duratović, inače bivši logoraš, izjavom da je bolje sa Dodikom blokirati državu, nego sa SDS-om ići u rovove. Ako su priče o novim "papcima" tačne Pokret za državu ništa ne može dobiti, ali može puno izgubiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...