KASIM TRNKA, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: "Političke elite su odgojile biračko tijelo, postoje dva rješenja kojima trebamo probiti blokadu nacionalizma" (VIDEO)

"Velike sile bi trebale skrenuti pažnju susjednim državama. Prvi indikator je da EU mijenja stav prema BiH je to obećanje kandidatskog statusa", kaže on.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2022  25. Nov. 2022

  • 1

Doktor pravnih nauka, profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Kasim Trnka govorio je o Bosni i Hercegovini, njenoj državnosti, ustavnosti i postojanosti. Smatra da jedan broj građana ne doživljava ovaj dan kao praznik, ali da to ništa ne mijenja u suštini.

"Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost. U nekoliko navrata sam govorio i upozorio kada je došlo do rasapda Jugoslavije onda su Srbija i Hrvatska sebe proglasile nacionalnim državama srbijanskog ili hrvatskog naroda. To su obilato koristili u toku propagandi da omalovažavaju sve vrijednosti na kojima počiva BiH. Stalno su insistirali na nacionalnoj komponenti i da imaju pravo da se brinu o svojim sunarodima u BiH", kazao je Trnka.

Trnka ističe da su Srbija i Hrvatska stalno nametali koncept etničke podjele. Dodao je da je Dejtonski sporazum ojačao etničku komponentu sa opravdanjem da se mora ići u tom pravcu kako bi se zaustavio rat.

"Tada je bilo rečeno ‘nama je jasno da ovaj model nije u skladu sa savremenim demokratskim stavovima, ali je nužno da bi se zaustavio rat’. Bilo je obećanje da će u narednih 10 godina doći do izmjene Ustava BiH. Političke snage koje su se razvijale na nacionalnoj komponenti, stalno su zaoštravale sukobe u BiH. Zanemareno je ono što bi povezivalo narode", rekao je Trnka.

Što se tiče izlaza iz te situacije, Trnka govori da bi najbolji izlaz bio da na izborima građani promijene tu vlast, ali smatra da je to teško izvesti.

"Političke elite su odgojile biračko tijelo. Na izborima imamo obnovu te strukture. Donijeli su neke promjene, ali daleko od onoga što nama treba. Mlada generacija bi trebala da nosi neke progresivne ideje, ali oni su demotivisani. U osnovi postoje dva rješenja da moramo probiti tu blokadu nacionalizma. Prvo je da se provedu presude Sejdić i Finci. Drugo, EU je 2019. godine dala izvještaj o napretku BiH u kojem je dala 14 tačaka gdje bi BiH trebala da ispunjava, a tu je i ovaj zakon da se napuštaju ovi nedostaci Dejtona i da se ide prema “briselskoj fazi”, gdje će se poštovati individualna prava građana", istakao je Trnka.

Za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i nadanjima u bolje sutra, Trnka je rekao sljedeće:

"Dodik je pet puta bio kod Putina. Primao je instrukcije kako da destabilizuje ovo područje. Mora pružiti ozbiljniju podršku BiH. Računam da sa povoljnijim vjetrovima u međunarodnim odnosima možemo očekivati neka poboljšanja. Velike sile bi trebale skrenuti pažnju susjednim državama. Prvi indikator je da EU mijenja stav prema BiH je to obećanje kandidatskog statusa. To će biti signal da i BiH prekine svoje zaostajanje", rekao je za kraj Kasim Trnka za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...