UPOZORAVAJU PRAGMATIČNI NIJEMCI: Šta se može dogoditi ukoliko u motor ulijete previše ulja…

Najbolje je provjeriti razinu ulja nakon otprilike 1.000 kilometara.

  • Auto

  • 26. Nov. 2022  

  • 0

Ako motor ima premalo ulja, prije ili kasnije svi će imati problema. S druge strane, još uvijek postoji mit da dodavanje malo više ulja nego što pokazuje oznaka na mjernoj šipki ne može škoditi, kaže Eberhard Lang iz TÜV SÜD-a.

Međutim, kod prelijevanja, ulje ulazi u usisni trakt kroz ventilaciju kućišta radilice. Ulje može oštetiti katalizator. U ekstremnim slučajevima može dovesti i do potpunog oštećenja motora. Najbolje je provjeriti razinu ulja nakon otprilike 1.000 kilometara. Ako je u označenom području mjerne šipke, ne može biti nikakvih problema, kaže stručnjak iz TÜV SÜD-a.

Čak je i Kia objavila savjete oko pretjeranog dodavanja ulja i što se može dogoditi ako to učinite:

1) Curenje ulja
2) Miris paljevine motornog ulja
3) Dim iz motora
4) Ispuštanje dima iz ispušne cijevi
5) Motor ispušta čudne zvukove

Mjerna šipka ima indikatore za maksimalnu i nisku razinu, a razina ulja trebala bi biti između svake oznake. Stoga, pazite da ne sipate previše motornog ulja u svoj automobil jer ono može oštetiti motor!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...