UŽASAN RASISTIČKI NAPAD NA AMERIČKE VOJNIKE U POLJSKOJ: “Širite sodmiju, klonite se bijelih žena!” (VIDEO)

Američka vojska pohvalila je suzdržanost mladih američkih vojnika koji su u trgovačkom centru u Poljskoj pretrpjeli verbalno maltretiranje od strane rasističkog i homofobnog neonacista.

  • Evropa

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 1

Cijeli incident upravo je snimila osoba koja ih je i provocirala, a video je, očekivano, ubrzo postao viralan na društvenim mrežama. Na početku ih osoba pita jesu li iz Amerike, na što su vojnici potvrdno odgovorili. Snimatelju je to odmah bio povod da krene s uvredama, govoreći kako šire sodomiju, kulturu George Floyda, a spominjao je i transrodnu pomoćnicu državnog sekretara Rachel Leland Levine.

Vojnici su se prvo nasmijali na provokacije, a kasnije su neugodno provokatora počeli ignorirati. Okrenuli su mu leđa, pa je snimatelj odlučio nastaviti s rasističkim uvredama. Rekao im je kako brane zemlju u kojoj nema smisla biti građanin, jer svaki Meksikanac koji prijeđe granicu odmah postane jedan od njih.

Vojnici su s vremenom postali frustrirani, ali hodali su u parovima i međusobno se smirivali. Kao zadnji očajnički pokušaj, jer je grupa već bila na izlazu iz zgrade, snimatelj je odlučio napasti afroameričkog vojnika, govoreći mu da se kloni bijelih žena i da je miješanje ljudi različitih rasa nekad bio zločin u njihovoj zemlji. Zgroženi vojnik se nakratko okrenuo prema njemu, ali mu je drugi vojnik stavio ruku na leđa i odveo ga prema izlazu.

Provokator je nastavio svoj rasistički napad i počeo im govoriti uvrjedljive fraze iz američke historije, koje su se koristile tokom ropstva. U tom trenutku se jedan od vojnika okrenuo prema snimatelju, na što ga je afroamerički vojnik potapšao, ohrabrio ga i usmjerio nazad prema izlazu. Za kraj im je provokator rekao kako nisu ovdje dobrodošli, prenosi Jutarnji.hr.

Glasnogovornik američke vojske Terence Kelley pohvalio je reakciju mladih vojnika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...