ANDREJ NIKOLAIDIS ZA "SB": "Bosanci i Hercegovci dobro gledajte šta se nama u Crnoj Gori desilo..."

Dritana, koji je došao na vlast obećavajući pomirenje Srba i Crnogoraca i ubrzanje evropskih integracija. Učinio je sve da ih posvađa. Njegova vizija pomirenja izgleda ovako. Srbima sve. Crnogorcima...

  • Mini market

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 12

Mudrost ovog vremena kaže da je brzina dobra.

Ne nužno. Crna Gora, recimo, ide brže od Bosne i Hercegovine. Ide brže u propast.

To Bosni daje izvjesnu prednost. Kao kad je magla na putu: lakše ti je da voziš ako je neko ispred tebe, ako vidiš nečija svjetla. Kad tih svjetala nestane: koči. Onaj ispred tebe sletio je s puta.

Piše Andrej Nikolaidis za Slobodnu Bosnu.

Stoga: dobro gledajte šta se nama u Crnoj Gori desilo. I dobro pazite da se isto ne desi vama.

Da vidimo, dakle, šta smo imali...

Dritana, koji je došao na vlast obećavajući pomirenje Srba i Crnogoraca i ubrzanje evropskih integracija. Učinio je sve da ih posvađa. Njegova vizija pomirenja izgleda ovako. Srbima sve. Crnogorcima kurac. I da se sa tim pomire.

Istovremeno je majstor razvalio svaku instituciju koju je dohvatio. Da je bagerom uletio u staklarsku radnju, ne bi više polomio. Minirao je svaki dogovor koji je vodio ka deblokadi političke krize, time i ka deblokadi puta ka EU.

Po prekjučerašnjem istraživanju, njegova vlada, koja je već oborena u Parlamentu, ima podršku vascijelih 2 posto građana. On „vlada u tehničkom mandatu“ tumači kao „vlada u vječnom mandatu“. Jer, šta je: on vlada do izbora nove vlade. Ali ako nema izbora, on vlada vječno. Zvuči kao sulud plan? Eno vam se upravo odvija u Crnoj Gori. De, pogodite šta je poenta mahnite ideje da parlamentarna većina od jednog poslanika smijeni predsjednika koji je izabran na direktnim izborima, u prvom krugu? Predsjednik raspisuje izbore. Nema predsjednika, nema izbora. Crnu Goru su naumili uvesti u vanredno stanje koje će (budući da i to proglašava predsjednik, a to bi bio Đukanović) neustavno proglasiti parlament. Šta ima veze: nema ustavnog suda koji bi tu odluku oborio. Ustavni sud ne radi, nema kvorum za odlučivanje jer je Dritanova URA onomad blokirala izbor sudija.

A onda kruna svega: tehnička vlada sa 2 posto podrške uvaliće Crnu Goru u Otvoreni Balkan. Kako čudno oni pišu riječ „Evropa“...

Čim u tu balkansku kloaku uvale Crnu Goru, vi ste sljedeći. Kurti se ne da, imaće problem da ga maknu jer odbija poslušnost, kao prošli put. Kosovo ostaje za kraj. Dakle: vi ste sljedeći.

Jovana Marović. Juče podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice vlade i potpredsjednice URA-e. Vodila Ministarstvo evropskih integracija. Sačinila analizu čiji je zaključak: nipošto ne ulaziti u Otvoreni Balkan. Dritan je tom analizom, oprostite na mom francuskom, obrisao stražnjicu.

Da se razumijemo. Sve da su analizu o koristi i šteti ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan sačinili Brodel, Hajdeger i Ajnštajn, Abazović bi taj spis bacio u kantu za đubre.

Isto će biti kod vas. Analiziraj, pričaj, apeluj, buni se... Onda dođe Eskobar, kaže: Amerika podržava Otvoreni Balkan. I to je kraj.

„Ne“ Otvorenom Balkanu znači „ne“ Americi. Pogledajte dobro političku scenu u Bosni. Pa prebrojte koliko tamo ima onih spremnih reći to „ne“. Gomila poltrona i korumpiranih političara koji se boje otvaranja njihovih afera u javnosti pričaće vam o „regionalnom povezivanju“, „dobrosusjedskim odnosima“... 

U međuvremenu... Oni koji se tome protive biće diskreditovani i diskvalifikovani. Kao ekstremisti, recimo. Velikosrpski nacionalizam biće relativizovan, između ostalog insitiranjem na izjednačavanju velikosrpskog i bošnjačkog nacionalizma. A đe je to isto, kažu neki od vas...

Ovako vam to ide. U Crnoj Gori su, recimo, izjednačili srpski i crnogorski nacionalizam. Imali su, doduše, mali problem da dokažu postojanje crnogorskog nacionalizma, naročito njegovu ekstremnu prirodu. Stoga su smislili tezu –  crnogorski nacionalizam je „asimptomatičan“. Sad, kako naciji ne možeš izvaditi krv pa u laboratoriji provjeriti je li ili nije inficirana nacionalizmom, preostaje ti da dijagnozu daš na osnovu simptoma. Ali simptoma nema. To, međutim, ne znači da nacionalizma nema. Nego da su se simptomi skrili.  

Kontate? Ja, recimo, nemam niti jedan simptom genijalnosti. To znači da sam asimptomatični genije. Napoleon nema niti jedan simptom života. On je asimptomatično živ. Kada rokneš nekoga, ispališ mu tri metka u glavu, to ne znači da si ubica, nego da si asimptomatično nevin.

Zamislite da ova genijalna strategija zaživi u sudskoj praksi. Da ljude šalju u zatvor bez ijednog dokaza njihove krivice. Sa obrazloženjem da su asimptomatično krivi. Savršeno: to što nema dokaza krivice, tu krivicu zapravo dokazuje.

Ali čekajte... Slično smo već vidjeli. U pitanju je unaprijeđena, modernizovana verzija negdašnjih suđenja „vješticama“.

Ženu optuže da služi Đavolu i koristi vradžbine. Dokazni postupak je bio sljedeći: vežu joj kamen za nogu i bace je u vodu. Ako ispliva, vještica je. Ako potne i udavi se, jebi ga: bila je nevina. Optužba je, u svakom slučaju, značila smrt. Ali su dželati/sudije bile izložene izvjesnoj dozi nelagode. Neki od njih mogli su osjetiti krivicu jer su ubili nevinu ženu.

Asimptomatičnost to uklanja. Ako žena za čiju nogu je vezan kamen ispliva – vještica je. Ako se udavi – asimptomatična je vještica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...