SUKOB BORKA STEFANOVIĆA I RUSKOG AMBASADORA BOCANA HRAČENKA: "Budućnost Srbije je u EU i sa njima ćemo uskladiti spoljnu politiku"

"Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastorfalnim posljedicama", napominje Stefanović.

  • Regija

  • 26. Nov. 2022  26. Nov. 2022

  • 1

Reagujući na komentare ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka na prijedlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU koju je podneo Odboru za spoljnu politiku Skupštine Srbije, potpredsjednik Skupštine Srbije i zamjenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanovć je izjavio da je Skupština Srbije jedino mjesto gdje treba da se donose najvažnije odluke o budućnosti Srbije i naglasio: "Te odluke Srbija mora da donosi vodeći računa o svom interesu, a ne u interesu bilo koje druge zemlje. Budućnost Srbije je u EU i sve drugo bi značilo izolaciju sa katastorfalnim posledicama".

"Što se tiče usvajanja restriktivnih mjera prema Rusiji jasno je da aktuelna politika Srbije, kao jedine zemlje kandidata za članstvo u EU koja nije uvela bilo kakve restriktivne mjere prema Rusiji, nije održiva i da su posljedice takve politike sve veće i veće. Nastavak takve politike bi ugrozio investicije iz zemalja EU, postojeća radna mjesta, izvoz naših preduzeća i doveo bi do obustave prava da koristimo sredstva iz fondova Evropske unije", nastavio je Stefanović i zaključio:

"Što se tiče gospodina ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, ukoliko želi da zaista pomogne Srbiji, umjesto komentarisanja Rezolucije trebalo bi da objasni rukovodstvu Rusije koliko je štetno po interese Srbije kada se, da bi objasnili pokušaj odcjepljenja dijelova Ukrajine, pozivaju na Kosovski presedan. Srbija mora da vodi samostalnu politiku, ne može da reaguje na pritiske sa zapada i pojedine pokušaje oduzimanja dijela teritorije, ali i na pritiske sa istoka da ostane izolovano ostrvo na evropskom kontinentu", zaključio je Stefanović.

Podsjećamo da je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko komentrišući Rezoluciju o usaglašavanju spoljne politike sa EU i uvođenju restriktivnih mjera prema Rusiji upitao "da li Stefanović vodi računa o mišljenju većine državljana Srbije", navodeći da se po ispitivanju javnog mnijenja "njegov prijedlog ne poklapa sa stavom više od 80 posto srbijanske javnosti" i tom prilikom dodao: "Zašto gospodin Stefanović, govoreći o mogućim gubicima zbog neslaganja Srbije sa evropskim restrikcijama, lukavo zaobilazi one probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja?"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...