EDI RAMA ZATRESAO ZVANIČNU PODGORICU: "Ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su mogli naslutiti da će Crna Gora imati albanskog premijera"

"Prava Albanaca su višestruko veća nego ikada", kazao je Rama.

  • Regija

  • 27. Nov. 2022  27. Nov. 2022

  • 4

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

Govoreći na zajedničkoj svečanoj sjednici skupština Albanije i Kosova, Rama je rekao kako ne vjeruje da ima mnogo onih koji mogu da kažu da su znali da će na 110. godišnjici nezavisnosti Albanije albanski biti službeni jezik.

"Također, ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su mogli i da naslute da će doći dan kada će Crna Gora imati albanskog premijera. Prava Albanaca su višestruko veća nego ikada", kazao je Rama.

Zajednički sastanci

Ocijenio je da su odnosi između Albanije i Kosova danas ne samo odlični, već su i produktivniji nego ikada ranije.

"To pokazuju činjenice koje proizilaze ne samo iz zajedničkih sastanaka ove dvije vlade, već i iz povećane sposobnosti da se u praksi sprovodi obostrano korisna saradnja. Dovoljno je vidjeti podatke trgovačkih berzi ili zajednički bukvar", kazao je Rama i dodao da su u toku pripreme za početak rada na mnogim zajedničkim projektima.

Jačanje saradnje

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je na jačanje saradnje između Albanije i Kosova i pozvao vlade ove dvije zemlje da se ne sastaju samo na praznike, već da češće rade zajedno i prihvataju međusobne kritike.

"Naš prostor, kultura i privreda nisu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Moramo češće da budemo zajedno i to ne samo na proslavama. Moramo da dijelimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni drugih, tako da radimo jedni sa drugima", rekao je Kurti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...