"SB" ZABILJEŽILA; MINISTAR CIKOTIĆ RAZGOVARAO SA VARHELYIJEM: Podrška EU u rješavanju problema migracija (FOTO)

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je istakao da je Evropska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i pružila najveću finansijsku podršku institucijama BiH u  upravljanju migracijama.  

  • Vijesti

  • 28. Nov. 2022  28. Nov. 2022

  • 1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem sa kojim je razgovarao  o saradnji i nastavku podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Komesar Varhelyi je prisustvovao i ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnost Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o intenziviranju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz finansijsku podršku Evropske komisije u vrijednosti od pola miliona eura.

Tokom ceremonije potpisivanja, Varhelyi je istakao opredijeljenost EU da podrži BiH u rješavanju porasta iregularnih migracijskih tokova u regiji Zapadnog Balkana.

Sa sve većim pritiskom ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu, Evropska unija udvostručuje svoje napore na političkom i operativnom nivou da zaustavi ilegalne migracije kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv mreža organizovanog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da bez odlaganja vratimo one koji nemaju pravo ostanka, jer naša vrata nisu otvorena za ilegalne ulaske.

Osim toga, EU osigurava novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast sa povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 miliona eura za Zapadni Balkan. Iz ovog paketa se za BiH u 2022. godini osigurava 6,4 miliona eura podrške. Kroz ovaj novi projekat, EU osigurava opremu za zaštitu i nadzor granica, poput dronova, termovizijskih kamera, sistema video nadzora, vozila za nadzor i komunikacijskih mreža. Također, EU će podržati obuku službenika Granične policije i angažman dodatnih policijskih službenika, uključujući i duž granica.

Nadalje, EU pokreće novi regionalni projekat borbe protiv krijumčarenja vrijedan 30 miliona eura sa partnerima širom Zapadnog Balkana, državama članicama EU-a i agencijama. Bosna i Hercegovina će i u ovom projektu igrati ključnu ulogu.

Varhelyi je istakao da cijeni posvećenost, vodstvo i angažman ministra Cikotića i njegovog tima. Dodao je da je uloga Ministarstva sigurnosti važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom te ida će EU nastaviti da ispunjava svoj dio politički i finansijski.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je istakao da je Evropska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i pružila najveću finansijsku podršku institucijama BiH u  upravljanju migracijama.  

„Institucije BiH su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Evropi.  Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica BiH te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz sve druge mjere koje se poduzimaju na lokalnom i regionalnom nivou, nadamo se da će to zadržati trenutnu povoljnu migrantsku situaciju u BiH“, naglasio je Cikotić.

Nakon odvojenog razgovora ministra Cikotića i komesara Varhelyija, u nastavku sastanka prisustvovali su i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...