SADA JE SVE JASNO: Pokret za državu će omogućiti Dodiku četvrtog delegata u državnom Domu naroda!

Kao što je poznato, ukoliko tri glasa Pokreta za državu ne ode u koristi SDS-a i PDP-a, SNSD će dobiti svog poslanika u Domu naroda PSBiH. Klub Pokreta za državu u NSRS čine jedan poslanik SDA, jedan poslanik Zelenih, jedan poslanik DF-a i dva poslanika SDP-a.

  • Društvo

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 8

Da će Pokret za državu omogućiti SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH sada je već potpuno jasno. Lider SDP-a Nermin Nikšić i lider Pokreta za državu Vojin Mijatović boravili su danas u Istočnom Sarajevu na sastanku sa Dodikom, a večeras je u to u programu BHRT-a indirektno potvrdio i DF-ov Mirsad Duratović kojem je Dodik obećao mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. 

"Ja ću biti kandidat. Tu kandidaturu je potpisalo svih 5 poslanika Pokreta za državu. Na stajalištu smo da ćemo glasati za našu listu i za našeg kandidata, a kad a se objave rezultati glasanja vidjeće se koliko je opozicija imala svojih poslanika koji su ipak glasali za SNSD", poručio je Duratović. 

Kao što je poznato, ukoliko tri glasa Pokreta za državu ne ode u koristi SDS-a i PDP-a, SNSD će dobiti svog poslanika u Domu naroda PSBiH. Klub Pokreta za državu u NSRS čine jedan poslanik SDA, jedan poslanik Zelenih, jedan poslanik DF-a i dva poslanika SDP-a.

Prema određenim informacijama, Dodikov SNSD će se odmah odužiti za ovu uslugu podrškom novoj federalnoj vlasti od strane poslanika SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda Federacije BiH. 

Jedni od najglasnijih kritičara omogućavanja SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH i samim time ulaska u vlast na državnom nivou bili su Damir Arnaut i Sabina Ćudić.

Nakon analiza pojedinih medija o tome da li će NS ipak ući u tu koaliciju oglasio se Arnaut:

"Kada već ne razumijete prostu matematiku da tri nije četiri, evo vam Shermanova zakletva - ako PzD Dodiku da 4. delegata, glasat ću protiv ulaska NS u državnu vlast. Ako NS ipak uđe u takvu vlast, odbit ću da budem ministar u istoj. I potom ću i iduće četiri godine kritikovati sve koji takav antidržavni čin eventualno počine", napisao je Arnaut.

Inače iz Naše stranke javno su apelirali u nadi da Pokret za državu i Vojin Mijatović neće isporučiti četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u jer bi to značilo blokadu države, ali sve je bilo uzalud. 

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...