CIKOTIĆ IZNIO SUMNJE O SPORAZUMU HDZ-a I OSMORKE: "Nema razloga za entuzijazam"

"Mislim da sporazum “Osmorke” i HDZ-a ništa ne završava, ima nepotrebne nervoze i žurbe", kazao je.

  • Politika

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 2

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako su "ocjene u kompetentnijem krugovima" da je država dobro odreagovala na migrantsku krizu. Istakao je da u skorije vrijeme ne očekuje novi val migracija.

Također, komentarišući današnji sporazum stranaka "Osmorke" i HDZ-a BiH Cikotić je zaključio da nema razloga za euforiju i da ovaj sporazum ne mora značiti da njegova stranka, SDA, ide u opoziciju jer se treba sačekati kakav će biti konačan sastav Doma naroda FBiH.

Danas ste bili na ročištu. Optužnica vas tereti da ste od 2009. do 2011. u dogovoru sa pomoćnikom i drugim osobama pogodovali firmi “Scout”. Na teret vam se stavlja zloupotreba položaja kojom ste oštetili budžet za 9,7 miliona konvertibilnih maraka i drugom pribavili korist od 4,1 milion?

Ročište je prošlo. Vjerujem da će proces završiti onako kako treba i da će činjenice i istina biti rezultat ovog procesa.

Da li je današnjim sporazumom HDZ-a BiH i “Osmorke” SDA otišla u opoziciju?

Mislim da sporazum “Osmorke” i HDZ ništa ne završava, ima nepotrebne nervoze i žurbe. Ne vidim razloga za neki entuzijazam. Trebalo je sačekati da se to radi u skladu sa dobrom političkom praksom. Mislim prije svega na završetak popune Doma naroda.

Hoće li SDA imati kapacitet da blokira u Domu naroda?

SDA je stranka koja rješava probleme.

Sastali ste se s evropskim komesarom Varhelyijem?

Zapadnobalkanska ruta predstavlja problem koji ozbiljno narušava sigurnost Evropske unije. Varhelyi je istakao jedan značajan doprinos Bosne i Hercegovine i pokazao je dodatnu riješenost da se osiguraju sredstava za povratak migranata u zemlje porijekla i da se izgrade detencijski kampovi. Smatram da je postignuta jedna nadogradnja.

Bilo je dosta kritika nevladinih udruženja na račun BiH kada je u pitanju upravljanje migrantskom krizom?

Ocjene u kompetentnijem krugovima su sasvim drugačije nego ovo što iznose u kritikama. Sad imamo ispod 2.000 migranata. Taj njihov broj prije svega zavisi od načina kako se BiH odnosila prema migracijama. Mi smo naše ponašanje prilagodili u odnosu na susjede, znatno smo popravili kontrolu istočne granice i hapsili smo grupe krijumičara migranata. Znatno smo popravili kontrolu u kampovima. Ali smo i unaprijedili situaciju u vidu povrataka migranata u njihove zemlje. Tu smo među najuspješnijima.

Da li nam prijeti novi migrantski val?

Ne mislim da je u narednih nekoliko mjeseci moguće očekivati porast migranata.

Kako bi po vama nadležni organi gonjenja trebali postupiti prema sadržaju izuzetim presretanjem komunikacija iz Sky aplikacije?

Očekujem da će elementi sistema sigurnosti biti brži i efikasniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...