SJEĆATE LI SE ŠTA SE SVE PROIZVODILO U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Fabrike su samo nicale, u to doba pola svijeta nam je zavidjelo

Impresivan popis.

  • Sjećanje

  • 30. Nov. 2022  

  • 11

Jugoslavija je nekada datum 29. novembra slavila kao državni praznik i to puna dva dana i tako sve do 2002. godine kada je ovaj praznik ukinut.

Ovom prilikom se sjećamo stare Jugoslavije. 

Narodi bivše nam države su danas nostalgični jer je 29. novembar poznat kao državni praznik koji se obilježavao u Jugoslaviji, prenosi Net.hr

 

Povodom 29. novembra donosimo priču o tome što se sve nekad proizvodilo na našim prostorima i po čemu su nas prepoznavali u svijetu:

JUGOSLAVENSKE TVORNICE

Na društvenim mrežama već neko vrijeme kruži mapa s firmama koje su postojale na području bivše Jugoslavije i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u "sretnim vremenima". Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno cijeli svijet, a proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i računala.

 6537092Video

Tragedija u Kini: U požaru u tvornici 36 mrtvih, nestalo dvoje ljudiPročitaj više

SVIJET 22/11/2022 u 07:54 h6508577

Tužna sudbina čovjeka sa najpoznatije jugoslovenske novčanice: Ruševna kuća, na podu prazne boce, komadi hljeba...Pročitaj više

ŽIVOT 08/11/2022 u 15:24 h

TESLA TV

U mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odjeće, hrane i ostalih potrepština. Međutim, mnoge od tih firmi više ne postoje ili su pod stečajem ili polako propadaju.

 

TVORNICA AVIONA

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu. Godišnje se ondje proizvodilo otprilike 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državi bio je SOKO s proizvodnjom u BiH, dok je državna tvornica aviona postojala i u Kraljevu.

ULJANIK

U Slavonskom Brodu je bila tvornica vagona, a kako Hrvatska ima izlaz na more, kod nas je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori. 

PROIZVODNJA GOLFA U BIH

Za vrijeme Jugoslavije, u BiH se proizvodio popularni Volkswagenov Golf u TAS-u, ali i popularna “buba” koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Municija se, na primjer proizvodila u PRETIS-u, lideru namjenske industrije u Jugoslaviji.

RAČUNALA I DIGITRON

Vjerovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Europi koje su imale svoja računala. Vjerojatno je najpoznatije Galaksija, dok je prvo proizvedeno računalo bilo CER-10. Još krajem 70-ih godina, firma Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji su počeli sa sklapanjem računala.

Projekat "Sjećanje na prošlost - temelj izgradnje budućnosti" realiziran je uz podršku BH Telecoma.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...