POJAVILE SE SUMNJE U AUTENTIČNOST: Njemačka zaplijenila preko 2.000 lažnih satova, dvanaest paketa bilo je na putu za...

"Često se krivotvorine satova ne mogu prepoznati na prvi pogled", rekla je Christie Strass, službenica za medije carine u zračnoj luci.

  • Evropa

  • 01. Dec. 2022  01. Dec. 2022

  • 1

Zračna luka u Frankfurtu je saopćila da su službenici otkrili zbirku od 2.164 krivotvorena luksuzna sata u tranzitnoj teretnoj pošiljci. Pojavile su se sumnje u autentičnost tako vrijednih predmeta koji su stigli u pošiljci iz Hong Konga, piše Deutsche Welle.

Dvanaest paketa bilo je na putu za Makedoniju preko zračne luke u Njemačkoj. Da su bili originalni, satovi bi vrijedili oko 176 miliona eura, stoji u saopćenju carinarnice.

Carinici su satove pronašli u oktobru, ali je kvaliteta krivotvorina bila toliko visoka da se carinarnica morala posavjetovati s 11 proizvođača čije su marke kopirane.

"Često se krivotvorine satova ne mogu prepoznati na prvi pogled", rekla je Christie Strass, službenica za medije carine u zračnoj luci.

"Zato provjeravamo zaplijenjenu robu na značajke krivotvorine koje nam daju vlasnici robnih marki. Jedanaest izvornih proizvođača o kojima je riječ već je potvrdilo sumnju na krivotvorinu", rekla je, prenosi Index.hr.

Strass kaže da su lažni satovi već uništeni. Prošle je godine glavni carinski ured u Frankfurtu pokrenuo postupke za 8.958 graničnih zapljena. Vrijednost od oko 38 miliona eura imalo je 265.086 krivotvorina, a oko 83 posto krivotvorina dolazilo je iz Kine.

Ostale zemlje porijekla bile su Turska, Hong Kong, Tajvan i Singapur. Carinici su zaplijenili satove, lijekove, mobitele, elektroniku, odjeću, obuću, ali i proizvode za ličnu njegu te igračke za djecu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...