NAKON POVLAČENJA TRUPA IZ HERSONA: Ako se potvrde sumnje da se Rusi povlače iz Zaporoške oblasti, to dokazuje samo jednu stvar za Putina

Ruske trupe navodno su napustile selo Mihailivku, oko 60 kilometara od Melitopolja, gdje su donedavno bile smještene u lokalnoj policijskoj stanici i jednoj obrazovnoj ustanovi. U naseljima Polohi i Inženerne ruske snage su prije povlačenja opljačkale kuće u kojima su bile stacionirane, a u selu Burčaku vlasti koje je imenovala Moskva sastavljaju popis za "dobrovoljnu evakuaciju stanovništva.

  • Evropa

  • 02. Dec. 2022  02. Dec. 2022

  • 0

Ruske se snage navodno povlače nakon ukrajinskih napada na ruske trupe u Mirneu, Tokmaku, Inženernu, Polohi, Jasnu i Kinski Rozdoriju u regiji Zaporižja. Institut za proučavanje rata ističe kako se ruski vojnici povlače bliže prema liniji ratišta u Zaporižji kako bi smanjili utjecaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko ljudstvo i opremu. S obzirom na to da ne mogu braniti cijelu liniju ratišta, Rusi moraju raspodijeliti snage. Međutim, jednako je moguće i da se radi o taktičkom potezu Moskve i da će Rusija nakon pregrupiranja snaga vratiti svoje osoblje i vojnike u ta naselja. Linija fronte u toj regiji proteže se na oko 200 kilometara većinom preko poljoprivrednih zemljišta.

Ruske su snage 1. decembra izvele 16 zračnih napada na naselje Bilohiria u Zaporiškoj oblasti i granatirali grad Zaporižju, gdje se nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, uslijed čega se zapalila zgrada regionalne energetske kompanije.

Posljednja granatiranja u blizini nuklearke Zaporižja zabilježena su prije dvije sedmice te od tada vlada zatišje. U međuvremenu je Evropski parlament proglasio Rusku Federaciju državom pokroviteljicom terorizma, a UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na stvaranje zaštitne zone oko nuklearke kako bi se spriječila katastrofa.

Tokom vikenda ukrajinski su mediji objavili kako Rusi planiraju napustiti elektranu, koju su zauzeli ubrzo nakon početka invazije. No, Moskva je brzo demantirala te navode.

Ako se povlačenje iz Zaporižje pokaže istinito, to će biti još jedan veliki poraz za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u posljednjih nekoliko sedmica bio prisiljen povući trupe iz Hersona na jugu i Harkiva na sjeveroistoku, piše Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...