PRAVNI EKSPERT NEDIM ADEMOVIĆ OTKRIO: Evo kako se sa lakoćom može HDZ izbaciti iz vlasti na federalnom nivou (VIDEO)

Ukoliko je profesor Ademović u pravu, to znači da je priča kako je HDZ nezaobilazan u vlasti bila čista laž za dnevnopolitičke potrebe. Čak štaviše, to znači da su Schmidtove odluke stavile HDZ u poziciju da ne može postavljati nikakve uvjete pri formiranju vlasti, a ukoliko bi ipak krenuo tim putem, mogao bi biti sa lakoćom izbačen iz kombinacija za vlast.

  • Mini market

  • 04. Dec. 2022  04. Dec. 2022

  • 3

Ugledni pravni ekspert Nedim Ademović gostovao je sinoć u programu sarajevske televizije FACE gdje je objasnio odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 2. oktobra kada je nametunuo izmjene Ustava FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH.

Ademović smatra da neće biti problema pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ukoliko određena stranka ili koalicija ne bude imala potrebnih jedanaest glasova jer će se prema Schmidtovim odredbama broj potrebnih glasova delegata smanjiti prvo na sedam a zatim na četiri u drugom odnosno trećem krugu glasanja.

Profesor Ademović je ovaj slučaj objasio na primjeru delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda BiH.

"Ako SDA bude imala većinu, može predložiti listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu. Ako Dom ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja. U tom slučaju se prag spušta na sedam delegata i onda oni koji ranije nisu mogli da predlažu liste to će moći da urade. Ovaj sistem se prvi put dešava u praksi, ukoliko jedna lista ne može da dobije parlamentarnu većinu, vraća se na ponovno glasanje i smanjuje se broj potrebnih delegata za predlaganje. U drugom krugu listu mogu predložiti i SDA i Osmorka, proći će lista onih koji imaju većinu u Domu iako nemaju većinu u Klubu", rekao je Ademović.

Naravno, ista pravila važe za svaki nacionalni klub, pa je tako scenarij koji je skicirao Ademović za bošnjački klub u Domu naroda FBiH, važi i za hrvatski i za srpski.

Ukoliko je profesor Ademović u pravu, to znači da je priča kako je HDZ nezaobilazan u vlasti bila čista laž za dnevnopolitičke potrebe. Čak štaviše, to znači da su Schmidtove odluke stavile HDZ u poziciju da ne može postavljati nikakve uvjete pri formiranju vlasti, a ukoliko bi ipak krenuo tim putem, mogao bi biti sa lakoćom izbačen iz kombinacija za vlast.

Podsjećamo da su najupornije predstavnici strankaka Osmorke, prevashodno lider NiP-a Elmedin Konaković i određeni zvaničnici Naše stranke poput Damira Arnauta i Edina Forte isticali kako se bez HDZ-a ne može formirati vlast zbog njihove dominacije u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

Takođe, ukoliko je profesor Ademović u pravu ostaje nejasno zašto su u HDZ-u sa radošću dočekali Scmidtove odluke i zašto se premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković javno hvalio i svojoj vladi pripisivao zasluge za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona.

Treba podsjetiti i da je sinoć Enver Išerić, također ugledni pravni ekspert, reagovao na izjave Ademovića i poručio da se uopće ne slaže sa njegovim stavovima i da Ademović pokušava pravnu normu tumačiti "političkom metodom".

"Ne slažem se s kolegom Adamovićem. Nema smanjivanja broja delegata u drugom krugu sa 11 na 7 u slučaju da iz određenog kluba u datom roku bude predložen kandidat. A, u slučaju da lista ne prođe postupak se ponavlja, a broj ne smanjuje", rekao je Išerić. Cijelu analizu Envera Išerića možete pročitati na OVOM LINKU.

U svakom slučaju, ukoliko SDA bude osigurala 13 delegata u bošnjačkom klubu Domu naroda, vrlo brzo ćemo dobiti odgovor na navedeno pitanje. Također, vrlo brzo ćemo znati da li su Schmidtove odluke deblokirale Federaciju BiH kao što se to često naglašava, tećemo saznati i čija analiza odgovara tituli "pravni ekspert" koju ponosno nose i Ademović i Išerić.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...