REZIME ODLAZEĆE 2022: Zadovoljavajuća godina za Zemaljski muzej, zabilježeno oko 100.000 posjetilaca

Muzej je u toku godine zabilježio nešto manje od 100.000 posjetilaca, od čega oko 40.000 s plaćenim ulaznicama, a ostatak kroz dane otvorenih vrata koje su podržali ASA grupacija, Irska ambasada, UNESCO BiH, Grad Sarajevo i drugi.

  • Kultura

  • 04. Dec. 2022  

  • 0

Za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ova godina je bila zadovoljavajuća što se tiče posjeta i realiziranih programa. Uspjeli smo ostvariti veliki dio aktivnosti planiranih unutrašnjim planom rada, a koje su uglavnom bile fokusirane na građevinske i sanacijske radove obnove pojedinačnih zgrada – kazala je Feni zamjenica direktora ZMBiH Ana Marić, rezimirajući rad te muzejske institucije u 2022. godini.

Marić je istakla da će neke od tih aktivnosti biti nastavljene i u narednoj godini.

– Pored svakodnevnih obaveza kustosa, konzervatora i drugog osoblja, ugostili smo četiri povremene izložbe, otvorili jednu povremenu izložbu u našoj produkciji, objavili jednu monografiju i novo izdanje Sarajevske hagade na francuskom jeziku. Posebno trebamo naglasiti potpisivanje ugovora s Univerzitetom u Sarajevu, čime smo postali naučna i nastavna baza Univerziteta, što će se svakako pozitivno odraziti na naučno djelovanje i poziciju Muzeja u širem smislu – kazala je Marić.

Muzej je u toku godine zabilježio nešto manje od 100.000 posjetilaca, od čega oko 40.000 s plaćenim ulaznicama, a ostatak kroz dane otvorenih vrata koje su podržali ASA grupacija, Irska ambasada, UNESCO BiH, Grad Sarajevo i drugi.

– Organizirane posjete osnovnih i srednjih škola bile su izrazito intenzivne tokom maja i septembra/oktobra, a posjetila su nas školska djeca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – istakla je Marić.

Govoreći o tome šta je bilo najposjećenije od programa, navela je da su to bile otvorenja izložbi, posebno nedavno otvorene izložbe “Herbarium”, soba sa Sarajevskom hagadom u terminima kad je dostupna javnosti, te različite radionice.

Prema njenim riječima, zbog kompleksnih sanacijskih radova, dio izložbi na odjeljenjima za prirodne nauke i etnologiju nije bio dostupan cijele godine.

– Nakon završetka sanacijskih radova, trenutno je moguće vidjeti sve stalne izložbe na odjeljenjima za arheologiju i prirodne nauke, dok se ponovno otvaranje stalnog postava na Odjeljenju za etnologiju očekuje u prvom dijelu sljedeće godine. U ovom trenutku moguće je vidjeti još i povremene tematske izložbe “Sevdalinka – slika, riječ i zvuk”, “Herbarium” i “YSL par Pierre & Alexandra Boulat” – kazala je Marić.

Upoređujući posjećenost Zemaljskom muzeju BiH u ovoj u odnosu na prethodne godine, ocijenila je da je posjećenost bila znatno bolja u odnosu na prethodne dvije godine, što je direktno povezano s prestankom pandemije i povratkom društva normalnom životu.

– Prema trenutnim procjenama, u 2022. godini posjetom smo se približili rekordnoj 2019. godini i nadamo se da će trend posjete i dalje rasti – istakla je.

Govoreći o planovima Zemaljskog muzeja BiH za iduću godinu, Marić je istakla da je planirano nekoliko značajnijih aktivnosti.

– Za 2023. godinu, u kojoj obilježavamo 135. godišnjicu osnivanja Zemaljskom muzeja BiH, planirano je nekoliko važnijih aktivnosti: otvaranje stalne izložbe “Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine”, promocije novih sveski Glasnika i novih monografija, te nekoliko atraktivnih povremenih izložbi. Također, planirano je nastaviti s radom na poboljšanju infrastrukture muzejskih objekata, podizanju standarda rada za uposlenike i naravno, zaštite zbirke, što se uglavnom realizira kroz različite međunarodne projekte podržane od programa koje provode ambasade SAD-a, Švedske, Francuske, Češke i drugih – zaključila je za Fenu Marić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...