BIVŠA NJEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL: „Putin bi pregazio Ukrajinu da ju je tada napao…“

"U Uzbekistanu je Xija dočekao predsjednik i vojska. Putina samo premijer. Nešto se kuha", kazala je Merkel.

  • Evropa

  • 05. Dec. 2022  

  • 4

Prije otprilike godinu dana, Angela Merkel otišla je s pozicije njemačke kancelarke kao heroina slobodnog svijeta. Na oproštajnoj svečanosti kancelarki koja je na čelu Njemačke provela 16 godina, prema njezinoj želji, svirala je stvar "majke punka" Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen".

- Bila je to želja samouvjerene njemačke žene, u koju je ta djevojčica iz istočne Njemačke odrasla, piše Der Spiegel koji ju je ovih dana posjetio u njezinom uredu u Belinu gdje s vjernom dugogodišnjom tajnicom piše političke memoare.

Nije se baš nimalo promijenila, komentira autor dok opisuje kako je smirena, kao da do nje ne dopiru vijesti o događajima u svijetu. Ni kritike na račun njezine ostavštine kojoj kao da svaki dan sve više blijedi onaj početni sjaj.

Merkel kaže kako bi "preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska" jer je, dotiče se teške teme, "stvarno puno vremena posvetila Ukrajini".

"Ali nije je iznenadilo", priznaje Spiegelu. Sporazum iz Minska već je prije erodirao. "U ljeto 2021., nakon Bidenovog susreta s Putinom, Emmanuel Macron i ja smo željeli organizirati produktivan pregovarački format u Europskom vijeću. Neki su se protivili, a ja više nisam imala snagu da to proguram. Svi su znali da ću otići. Neki su komentirali da je to pitanje za velike zemlje. Isto se dogodilo za vrijeme moje oproštajne posjete Moskvi. Putinu si važan ako imaš političku moć. Doveo je taj put sa sobom Lavrova. Obično smo se nalazili licem u lice", objašnjava Merkel.

Nije bilo govora o tome da ostane. Bilo je vrijeme za nekog novog. Na unutarnjem planu već se davno trebala povući. A na polju vanjske politike već neko vrijeme nije uspijevala u svojim politikama. Bilo je, jednostavno, vrijeme za novi pristup. Pa zastaje na koju sekundu i dodaje: "Ali ne možete se sada ponašati kao da bi sve bilo u redu s pravim pristupom".

Plitki zaključci

U političkoj mirovini Merkel ima vremena za serije poput Krune, Babilon Berlin, ali i seriju „München: Na rubu rata” o tome je li se Hitlera moglo zaustaviti. I ulozi britanskog premijera Chamberlaina u osvit Drugog svjetskog rata. Svidio joj se München jer je Churchillov prethodnik prikazan u drugom svjetlu, ne isključivo kao prestrašeni Hitlerov pijun nego kao strateg koji je svojoj zemlji kupio vrijeme da se pripremi za njemački napad. U njezinom pripovijedanju, piše Spiegel, München 1938. pomalo zvuči kao Bukurešt 2008., u kojem je Njemačka, s Merkel na čelu, rekla "ne" ukrajinskom približavanju NATO-u. "Sada je to snažna, dobro utvrđena zemlja. Tada bi je Putinova vojska pregazila", kaže Merkel.

Osim što gleda serije, Merkel ima dovoljno vremena za čitanje. U razgovoru za Spiegel otkrila je kako je upravo pročitala Churchillovu biografiju. U posljednje vrijeme prelistala je iz vlastitu biografiju iz pera Ralpha Bollmanna. Bollmann u svoj knjizi zaključuje kako je "Merkel bolno i polagano otkrila koliko su stanovnici zapadnog svijeta nepripremljeni za novo".

Bivša kancelarka ne krije nestrpljenje zbog takvih plitkih zaključaka. "Pisati o 2013. i 2014., kao da nisam imala nikakva drugog posla osim Minska, je pojednostavljivanje. Te godine su bili izbori, koalicijski pregovori, još je bila aktuelna Grčka, slomila sam zdjelicu. Trenutno svi govore o ukrajinskom ratu, a niko ne spominje dogovor između EU i Turske. U jednom trenutku će se pitati: Kako ste mogli to zaboraviti?", kaže.

Angela Merkel čita i Shakespearea i Schillera kako bi bolje razumjela što se trenutno događa, uključujući i s njom. Koja je njezina uloga, što će ostati za njom. U prvom periodu nakon odlaska šetala je baltičkom obalom slušajući Shakespeareovog Macbetha.

Dok je gledala pogreb britanske kraljice vidjela je bivšeg kolegu Tonyja Blaira. "Bio je veliki politički talent koji je potpuno uništio svoju reputaciju s iračkim ratom i postavši Bushova pudlica", kaže.

Za mnoge je upravo ona kriva za događaje na istoku Europe. Hoće li i ona priznati svoje pogreške i zamoliti za oprost? Kao da svi to očekuju, napominje Spiegel. Wolfgang Schäuble, njezin ministar financija, 86 posto čitatelja Zeit Magazina... No ona kao da još nije spremna izraziti kajanje, jer kao da još nije sigurna što će povijest još pokazati o tome je li bila u pravu. Nakon odlaska u političku mirovinu, susrela se s još jedinim političkim veteranom koji u mirovini uživa u Havajima. Manje su, kaže, pričali o Rusiji pa i o Njemačkoj nego što je očekivala. "On je, dakako, dulje u mirovini od mene. Imam dojam da se slažemo po pitanju Putina".

A je li Obama zadovoljan sa svojom ostavštinom? "Mislim da ima svoj mir. Zna da će uvijek biti jedinstvena persona. Kritika je dio života u demokraciji, ali čini mi se da se američke predsjednike bolje tretira nego njemačke kancelare", smatra Merkel i kaže kako Obama sada vodi zakladu koja zapošljava 150 ljudi. Kada su večerali u restoranu, bili su sami. Ona sa suprugom putuje komercijalnim letovima.

Lekcija iz mladosti

U mirovini, proteklih godinu dana, Merkel je planinarila sa suprugom i odlazila u operu. Pazila je na nogu zbog ozljede koja joj se dogodila. Nema poseban tretman, poput Obame. No, 32 godine je provela u politici.

- Šta je ostalo od prijateljstava, veza s drugim ljudima? - pita je Spiegel. Razgovarala je s dvije osobe iz svoje stranke, jedna je iz Uckermarka, gdje je Merkel odrasla, jedna iz njezine izborne jedinice. S vremena na vrijeme telefonski se čuje s Macronom. Neki dan je pozdravila Gerharda Schrodera kada je srela člana njegovog osiguranja.

Na njezine odluke vezano za Rusiju i Kini možda je utjecala lekcija koju je naučila u istočnoj Njemačkoj njezine mladosti koja je kolabirala više iz ekonomskih razloga nego zbog demokratskih nedostataka.

"Postoji intelektualna elita koju motiviraju vrijednosti. Ali ona nema šanse ako nema podršku većine. Recept za uspjeh Zapada je da je ljudima dobro. I da svi nešto dobivaju. Mislim da je ispravno standard podržavati izdašnim programima i da se Nijemce ne guši prevelikim porezima. Nisu svi sposobni smrzavati se za Ukrajinu", smatra Merkel koja će pohvaliti ukrajinski otpor, ali smatra da Njemačka ne bi trebala biti prva koja će poslati moderne tenkove jer "Njemačka se zbog utjecaja još može iskoristiti u Rusiji".

Merkel kaže da bi ponudila savjet, ako bi je tražili. Međutim, nije da neko zove. Pratila je šangajski sastanak na televiziji i vidjela kako se promijenio odnos između kazaškog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva i Putina.

"Usprkos drukčijim političkim sistemima, Tokajev je za nas sugovornik. Otvoreno je odbio podržati Putinov rat. Za takvog čovjeka to iziskuje nevjerovatnu snagu, da se suprotstavi Rusiji. Mislim da je predsjednik Xi Jinping to registrirao”, govori Merkel.

"U Uzbekistanu je Xija dočekao predsjednik i vojska. Putina samo premijer. Nešto se kuha. Ne smijemo prečku previše podići kako ne bismo ostali bez sugovornika na drugoj strani", objašnjava. Treba, po njezinom mišljenju, zastati i duboko udahnuti. Slušati različite glasove. Naravno, svjesna je stresa pod kojim je trenutno Scholz. Toliko toga treba učiniti u isto vrijeme. Toliko je raznih mišljenja. "Mogu zamisliti kako to izgleda. Kao da ste hrčak na onom kolu u kavezu".

Sama Merkel sišla je s tog vrtuljka. Sada je, kaže, u razdoblju samoispitivanja. "To su životni ciklusi", objašnjava. "Ja sam sada u fazi transformacije. Kroz život svi prolazimo kroz razne faze. Prva faza je distanciranje od dnevne politike. Nova faza dolazi kroz pisanje. Prije ste oblikovali svaki svoj dan, a sada pišete o prošlosti. Nema više priča o herojima, niti stupica. A najbolja stvar oko pisanja je da se više ništa ne dodaje. To je materijal koji je zaključen".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...