PODIJELJEN PREKO JUŽNE AFRIKE I AUSTRALIJE: Počinje izgradnja najvećeg teleskopa na svijetu

Sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

  • Šareni svijet

  • 05. Dec. 2022  05. Dec. 2022

  • 0

Jedan od većih naučnih projekata 21. stoljeća počinje svoju fazu izgradnje u ponedjeljak. Square Kilometer Array (SKA) bit će najveći radioteleskop na svijetu kada bude dovršen 2028. godine.

Podijeljen preko Južne Afrike i Australije, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objekat će se baviti najvećim pitanjima u astrofizici.

Izvodit će najpreciznije testove Einsteinovih teorija, pa čak i tragati za vanzemaljcima.

Delegacije iz osam zemalja koje vode projekt prisustvuju ceremonijama u udaljenom Murchison shireu u Zapadnoj Australiji i u Karoou u južnoafričkom Sjevernom Capeu.

Kad svečanosti završe, krenut će buldožeri. "Ovo je trenutak kada to postaje stvarno", rekao je prof. Phil Diamond, glavni direktor Square Kilometer Array organizacije.

"Bilo je to putovanje dugo 30 godina. Prvih 10 godina odnosilo se na razvoj koncepata i ideja. Drugih 10 godina potrošeno je na razvoj tehnologije. A onda se posljednje desetljeće odnosilo na detaljan dizajn, osiguravanje lokacija, nagovaranje vlada da pristanu na uspostavljanje ugovorne organizacije (SKAO) i osigurati sredstva za početak", rekao je za BBC News.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...