DOK ČEKAMO RIJEČ ZAVODA: Sporne flaširane vode u kojima su bakterije nisu povučene sa tržišta, inspekcija tvrdi da im je istekao rok

Zbog toga što nisu javno obznanili o kojim je vodama riječ niti se više oglašavali o pitanju javnog zdravlja koje je zainteresiralo javnost, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je protiv direktora Siniše Skočibušića i Zavoda kojim rukovodi podnio krivičnu prijavu. Osim toga, prijavu je podnio i protiv Agencije za sigurnost hrane BiH.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 1

Sedam od 70 flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, rezultat je monitoringa uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Iako je objavljen sredinom novembra ove godine, do danas nije poznato o kojih sedam voda, odnosno proizvođača je riječ. 

Zbog velikog interesa javnosti za to pitanje, početkom decembra očitovali su se iz Zavoda navodeći kako su sporne vode u kojima su, između ostalih, pronađene bakterije ešerihija koli, pseudomonas i streptokok, povučene iz prodaje, no čini se da do toga nije došlo.

Krivična prijava protiv Zavoda i Agencije za sigurnost hrane

Zbog toga što nisu javno obznanili o kojim je vodama riječ niti se više oglašavali o pitanju javnog zdravlja koje je zainteresiralo javnost, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je protiv direktora Siniše Skočibušića i Zavoda kojim rukovodi podnio krivičnu prijavu. Osim toga, prijavu je podnio i protiv Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kontaktirali smo Agenciju za sigurnost hrane BiH iz koje su naveli za "Slobodnu Bosnu" kako nisu bili uključeni u navedene aktivnosti niti raspolažu traženim informacijama vezanim za monitoring. Inače, da su vode povučene sa tržišta u to bi Agencija bila upućena jer bi proizvod morali povući oni u koordinaciji s nadležnom inspekcijom, te bi u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine morali i takvu vijest javno objaviti, no to se nije dogodilo.

Iz Agencije su za "SB" i detaljno pojasnili kako kada je riječ o redovnim službenim kontrolama kvalitete prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda, one su u nadležnosti inspekcijskih tijela entiteta i kantona, te kako je Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama propisano da je subjekt u poslovanju s hranom, kojem je izdano Rješenje o priznavanju prirodne mineralne ili prirodne izvorske vode, dužan najmanje jednom godišnje prije punjenja, na vlastiti trošak, provesti provjeru usklađenosti vode koju eksploatira s propisanim zahtjevima u dijelu koji se odnosi na mikrobiološka i fizičko-hemijska svojstva propisana Pravilnikom.

"Ako proizvođać ili inspekcija, koja je mjerodavna za službene kontrole, utvrde da kvaliteta prirodne mineralne i prirodne izvorske vode i uvjeti pod kojim se one eksploatiraju, proizvode ili pune nisu u skladu s Pravilnikom, proizvođač je dužan obustaviti eksploataciju, odnosno mjerodavna inspekcija nalaže obustavu proizvodnje i punjenja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode do otklanjanja nedostataka", naveli su iz Agencije za "Slobodnu Bosnu".

Direktor Agencije Džemil Hajrić naveo je za druge medije kako je o monitoringu spornih voda saznao iz medija.

Inspekcije obaviještene odmah

S obzirom na to da su o ovom slučaju morale biti obavještene i inspekcije, kontaktirali smo i Federalnu, te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Iz FUZIP-a su za "Slobodnu Bosnu" odbili dati informaciju o kojim proizvođačima je riječ navodeći kako "nije ni zakonito niti profesionalno, etično, pa čak ni logično, da preuzimamo odgovornost saopštavanjem informacija do kojih nismo došli postupanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih procedura".

Ipak, za "SB" su naveli kako je Federalna uprava za inspekcijske poslove informaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH o rezultatima monitoringa prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, kontrolisanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine zaprimila putem pošte dana 25.10.2022. godine, te je bez odlaganja (istog dana), u skladu sa svojim nadležnostima, proslijedila kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima, te Sektoru granične inspekcije FUZIP, kako bi se temeljem saznanja iz zaprimljene informacije pojačale aktivnosti svih inspekcijskih organa u FBiH, a s ciljem zaštite javnog zdravlja i prava potrošača.

"O ovome je, na konferenciji za medije održanoj 17.11.2022. godine, javnost obavijestio glavni federalni zdravstveni inspektor", naveli su za "SB" iz FUZIP-a.

Vodama istekao rok 

Naveli su nam i kako je Federalni zdravstveni inspektorat putem federalnih inspektora za hranu pristupio planiranju provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora punionica vode, a Sektor granične inspekcije FUZIP je odmah pojačao nadzor nad uvozom vode na 13 graničnih prijelaza/mjesta carinjenja BiH na području FBiH. U pojačanom nadzoru pri uvozu, od 25.10.2022. godine do momenta sačinjavanja ovog odgovora, nije evidentirana niti jedna pošiljka vode koja se ne nalazi na Listi priznatih prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj: 21/22).

"Inspekcijski nadzori federalnih inspektora za hranu (FUZIP) i kantonalnih sanitarnih inspekcija u unutrašnjem prometu se privode kraju, te se očekuju i rezultati preostalih laboratorijskih analiza prikupljenih uzoraka. Prema nezvaničnim i nepotvrđenim podacima kantonalnih inspekcija, u do sada izvršenim analizama nije utvrđena neusklađenost uzoraka, a u slučaju da se laboratorijskom analizom utvrdi da su uzorci neispravni, inspekcijski organi su dužni odmah po prijemu rezultata analize obavijestiti Agenciju za sigurnost hrane BiH, radi provođenja daljih mjera zaštite zdravlja stanovištva i prava potrošača u skladu sa Zakonom o hrani, u koje spada i povlačenja proizvoda s tržišta. Po okončanju inspekcijskog nadzora, javnost će biti blagovremeno informisana", naveli su za "SB" napominjući kako je uvidom u spisak sedam (7) voda za koje su rezultati monitoringa pokazali da sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne u vodi, utvrđeno da su iste kupljene i uzorci dostavljeni na analizu u oktobru, novembru i decembru 2021. godine, te da je rok upotrebe šest (6) spornih voda istekao najkasnije do septembra 2022. godine, dok je samo za jednu od sedam spornih voda rok upotrebe bio 17.11.2022. godine.

I iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove naveli su za "Slobodnu Bosnu" da je u prethodnom mjesecu Inspektoratu sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu KUIP-a upućen dopis Zavoda za javno zdravstvo FBiH u vezi sa informacijom o izvršenom monitoringu flaširanih voda za piće na tržištu FBiH, odnosno mikrobiološkoj neispravnosti pojedinih kontrolisanih uzoraka.

"Shodno navedenom dopisu, kantonalni inspektori za hranu su vršili inspekcijske nadzore u objektima maloprodaje i veleprodaje u KS i u prometu nisu zatekli dopisom naznačene mikrobiološki neispravne flaširane vode. Napominjemo da je u dostavljenoj informaciji navedeno da je Zavod vršio monitoring tokom 2021. i dijelom 2022. godine, kao i da je rok upotrebe naznačen na spornoj flaširanoj vodi protekao prije 3-6 mjeseci, zbog čega je mala vjerovatnoća da se sporna voda i dalje nalazi na policama trgovina", naveli su za "SB" iz KUIP-a dodajući kako će radi zaštite zdravlja građana Kantona Sarajevo i postojanja mjera opreza, kantonalni inspektori za hranu ove Uprave nastaviti vršiti kontrole prometovanja flaširane vode za piće u maloprodajnim i veleprodajnim objektima u KS, te o eventualnim nepravilnostima blagovremeno informisati javnost.

9 uzoraka iz uvoza vraćeno

Inače, u prekograničnoj kontroli roba u periodu od 1.1. do 30.10.2022. godine, federalni granični inspektori izvršili su ukupno 12.877 inspekcijskih nadzora, te uzeli 553 uzorka roba pri uvozu, od kojih su se 70 uzoraka odnosilo na vodu za piće. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da svi uzorci vode odgovaraju zakonom propisanim uvjetima.

Od ukupnog broja ispitanih uzoraka roba pri uvozu, laboratorijskom analizom i superanalizom utvrđeno je da 9 uzoraka prehrambenih proizvoda i premeta opće upotrebe ne odgovara propisanim kriterijima, zbog čega je doneseno 9 zabrana uvoza roba u BiHčime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih proizvoda i predmeta opće upotrebe.

Federalni inspektori za hranu (ukupno 2) su u periodu od januara do oktobra 2022. godine u unutrašnjem nadzoru izvršili 720 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je izdato 151 rješenje o otklanjanju nedostataka i 53 prekršajna naloga s ukupnim finansijskim teretom od 80.500,00 KM.

Pojašnjavajući propise službene kontrole zdravstvene ispravnosti i kvaliteta hrane, iz FUZIP-a su naveli kako u skladu sa Zakonom o hrani, Agencija za sigurnost hrane, u saradnji s nadležnim organima, donosi mjere organičenja stavljanja hrane na tržište i zahtjev za povlačenje hrane s tržišta, ako postoje razlozi za sumnju da je hrana neodgovarajućeg kvaliteta, što se očito u slučaju spornih voda nije dogodilo.

Iz Zavoda za javno zdravlje FBiH do sada nisu odgovarali na upite medija, pa tako ni na naš e-mail i pozive, no očekuje se da će se o ovom slučaju očitovati već danas ili sutra zbog prevelikog pritiska javnosti, što ćemo svakako naknadno objaviti.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...