„ISKRENO DA KAŽEM, JA U TE ČOVIĆEVE RIJEČI NE VJERUJEM…“: Pogledajte šta je Predrag Kojović kazao o dogovoru s HDZ-om i reakciji Američke ambasade…

Kojović ističe da im je koncept legitimnog predstavljanja nepoznat.

  • Vijesti

  • 07. Dec. 2022  

  • 9

Bez jasnog plana i programa, nećemo glasati za imenovanje Vlade Federacije. Naša stranka još nije donijela odluku hoće li na državnom nivou participirati u vlasti sa SNSD-om, kazao je za Mrežu FTV-a Predrag Kojović, bivši predsjednik Naše stranke. Kojović odgovara i koliko je jako savezništvo Osmorke. Šta im može biti prijetnja, SDA ili unutarkoalicijski interesi? Šta će se naći na stolu HDZ-u, a šta SNSD-u? Da li presuda Ljubić može biti ključ za ostanak ili izlazak Naše stranke iz Osmorke? Zašto je glasao za Čavaru i je li Čavara privremeno rješenje Čoviću?

Kaže da je Trojka koja čini čvrsto jezgro Osmorke izuzetno čvrsta.

"Osmorka je jedna širi i komplikovaniji savez i nemamojoš neko iskustvo saradnje. Sada dolaze tek pravi izazovi i vrijeme će testirati i pokazati koliko je Osmorka jaka."

Smatra da će problem, ako ga bude, biti iznutra.

"Ako su unutrašnji odnosi transparentni, solidni, izgrađeni na bazi povjerenja onda vanjski uticaji ne mogu nanijeti neku veliku štetu. Ali ako postoje pukotine onda ih ti pritisci s vana mogu smao pojačati. Ovo je test."

O sporazumu Osmorke sa HDZ-om Kojović naglašava da su potpisali nešto što se zove Principi.

"Radi se o nekim stvarima koje su apstraktne i to je vjerovatno nešto što bi većina političkih subjekata bila spremna potpisati. Ono što sada slijedi, ono što smo mi rekli kao uslov - nećemo ići u izglasavanje Vlade FBiH bez konkretnog programa kao što smo to radili kada smo u KS-u osnivali Šestorku. To je princip koji je Naša stranka donijela u politiku i to je princip po kojem mi jedino pristajemo da funckionišemo."

Navodi da su potpisali Principe i Memorandum namjere da idu u koaliciju na federalnom nivou sa HDZ-om.

"Mi smo sada u procesu gdje će svaka stranka vrlo konkretne stvari staviti an sto i reći ovo su naši prioriteti i ono što je nama bitno i ako se složimo oko tog programa koji će biti obiman idemo u izglasavanje Vlade, podjelu ministarstava... To je naš princip djelovanja, to je princip djelovanja koji je Trojka usvojila i nadam se da će i Osmorka se ponašati tako. Za Našu stranku to je način političkog djelovanja u ovoj zemlji. Isto se to odnosi i na državni nivo."

Naglašava da Naša stranka neće učestvovati u glasanju za izvršnu vlast ukoliko prethodno nije dogovoren program sa strankama.

Kojović ističe da im je koncept legitimnog predstavljanja nepoznat.

"Postoji puno stvari o kojima se mi nikad se nećemo složiti sa strankama sa kojima smo u koaliciji. Čak i sa nekim našim najbližim partnerima. Šta znači konstitutivni narodi? O tome ko su zapravo Ostali u ovoj zemlji i da li je normalno da ljudi koji su Bosanci i Hercegovci budu Ostali? Šta znači legitimno predstavljanje? Znači postoji ogroman broj pitanja o kojima se nećemo složiti."

Pogledajte šta je Predrag Kojović kazao o dogovoru s HDZ-om i reakciji Američke ambasade…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...